Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 17 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Methode gevonden voor hergebruik mondmaskers

Onderzoekers van het RIVM hebben een methode gevonden waarmee mondmaskers die eigenlijk voor eenmalig gebruik zijn bedoeld, vaker kunnen worden gebruikt.

Uit een pilotonderzoek bleek dat zogeheten FFP2-mondmaskers tot tweemaal toe na sterilisatie met waterstofperoxide nog voldoende hun vorm hadden behouden en in staat waren deeltjes tegen te houden. De onderzoekers spreken van een ‘acceptabele kwaliteit’ van de kapjes na het proces.

Voorlopige conclusies

Mondmaskers, belangrijk bij de behandeling van mensen met het coronavirus, zijn schaars. Dit komt door verhoogd gebruik in de zorg, een verminderde productie in China en een grote vraag onder de bevolking.

Hoewel dit de resultaten zijn van oriënterende testen en er slechts voorlopige conclusies worden getrokken, reageert het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM positief. „Het OM ziet het nut van deze toepassing indien er dringende tekorten ontstaan."

Extra hulp

Vanwege deze tekorten, schieten luchtvaartmaatschappijen als China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airlines Nederland en KLM te hulp. Dit doen ze door handschoenen en mondkapjes op te sturen. KLM schenkt de mondkapjes en handschoenen op zijn beurt aan het Erasmus MC en andere zorginstellingen in ons land waar een tekort aan de beschermingsmiddelen is.

Een Xiamen Airlines-vliegtuig met 80.000 mondkapjes en 50.000 handschoenen, geschonken door de Chinese partners van KLM, landde woensdagochtend op Schiphol. „Dit soort leveringen onderstreept het grote belang van luchtverbindingen in het algemeen en die met China in het bijzonder", reageert KLM.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.