Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 mrt 2020

Kinderen arme ouders krijgen minder kans in onderwijs

Wanneer ouders van basisschoolkinderen arm zijn of laagopgeleid, kan dat flinke gevolgen hebben voor de adviezen die het kind krijgt. Kinderen van hoogopgeleide en rijke ouders krijgen meer kansen.

Arme kinderen krijgen daarmee niet dezelfde kansen als kinderen van rijke ouders. Deze kinderen krijgen veel vaker een schooladvies dat lager is dan wat de eindtoets adviseert.

Adviezen en resultaten niet overeen

Uit gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs, die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws analyseerde, blijkt dat de adviezen van scholen vaak niet overeenkomen met de resultaten van de eindtoets. Zo krijgen drie op de tien leerlingen een advies dat hoger is dan de score die ze behalen op eindtoets. Nog meer leerlingen, ruim een op de drie, scoren beter op de toets dan het advies van school.

Graadmeter

De eindtoets, voorheen beter bekend als Cito-toets, is een belangrijke graadmeter voor ouders en leerlingen om te zien welk niveau een leerling aankan. Maar doorslaggevend voor het niveau op de middelbare school is het schooladvies dat vóór het maken van de eindtoets wordt gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kinderen arme ouders krijgen minder kans in onderwijs
Sluiten