Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Olieprijzen enorm gedaald door Saudisch besluit

Saudi-Arabië heeft de vraagprijs voor olie verlaagd en dat heeft gezorgd voor een enorme daling in de olieprijs. Een vat kost nu bijna dertig procent minder.

Bovendien kondigde het land aan in april flink meer te gaan produceren. Daarmee willen de Saudi’s Rusland dwingen alsnog akkoord te gaan met een door oliekartel OPEC voorgestelde productieverlaging.

Van vijftig naar dertig

Amerikaanse olie was maandagochtend net geen dertig dollar per vat waard, op 29,54 dollar. Brent-olie kost 33,36 dollar per vat. Vorige week lagen de prijzen nog boven de vijftig dollar per vat.

Die prijs vonden de meeste olieproducerende landen al aan de lage kant en binnen de OPEC werden daarom afspraken gemaakt voor een productieverlaging om de prijs te stutten. Rusland, dat geen lid is van de OPEC maar de laatste jaren wel regelmatig afspraken maakt met het kartel over de productie, zag daar echter niets in. Met de stap lijkt Saudi-Arabië Rusland op de knieën te willen dwingen.

Zondag gingen de beurzen in het Midden-Oosten al flink onderuit door de mislukte onderhandelingen.

OPEC

OPEC staat voor Organization of the Petroleum Exporting Countries, vertaald is dat de Organisatie van olie-exporterende landen. Het is een samenwerkingsverband van veertien landen. OPEC kan het aanbod van olie veranderen en daarmee ook de prijs sturen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Olieprijzen enorm gedaald door Saudisch besluit
Sluiten