Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 mrt 2020 / 15:39 uur

Kabinet sluit alle scholen in Nederland

Alle scholen en kinderopvangcentra in heel Nederland moeten vanaf zondagavond 18.00 uur de deuren sluiten. Dat hebben minister Bruins en Slob bekendgemaakt op een persconferentie.

Het besluit is genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregelen blijven in ieder geval van kracht tot 6 april.

Vitale beroepen

De scholen en kinderdagverblijven blijven alleen open voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten. Op deze manier kunnen die ouders gewoon aan het werk blijven. Ook de horeca gaat vanaf zondag 18.00 uur dicht tot en met 6 april. En allerlei andere instellingen zoals coffeeshops, seksclubs en sauna’s moeten de deuren sluiten.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid heeft alle vitale beroepen op rij gezet. Dit zijn cruciale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de COVID-19 uitbraak:

  • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
  • Leraren en personeel die nodig zijn op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens.
  • Mensen die werken in het openbaar vervoer.
  • Mensen die werken voor de voedselketen. De voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
  • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel.
  • Vervoer van afval en vuilnis.
  • Kinderopvang.
  • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
  • Continuïteit hulpverleningsdiensten. Denk aan mensen die werken voor de meldkamerprocessen, brandweerzorg, ambulance zorg, GHOR en crisisbeheersing van de veiligheidsregio’s. 
  • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente). Denk aan: betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades.

Afstand houden

Verder roept minister Bruins (Volksgezondheid) alle mensen in Nederland op om „gepaste afstand van elkaar te houden", ook bij het boodschappen doen. Volgens Bruins is dat zo’n anderhalve meter. Volgens minister Slob (Onderwijs) is het besluit om de scholen te sluiten ingegeven door de zorgen onder ouders en docenten. Bovendien is veel onderwijspersoneel al ziek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet sluit alle scholen in Nederland
Sluiten