Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 mrt 2020 / 07:04 uur

Harvey Weinstein krijgt straf voor misbruik te horen

Harvey Weinstein (67) krijgt woensdag van rechter James Burke te horen hoe lang hij de gevangenis in moet.

Een jury achtte de voormalige Amerikaanse filmproducent enkele weken geleden schuldig aan verkrachting van Jessica Mann, die destijds actrice wilde worden. Bovendien werd bewezen geacht dat hij een voormalige assistente, Mimi Haleyi, heeft aangerand. Weinstein kan voor deze strafbare feiten maximaal 25 jaar cel krijgen.

In beroep

De gevallen Hollywoodmagnaat heeft bij monde van zijn advocate Donna Rotunno al laten weten dat hij ongeacht de uitspraak in beroep gaat. Hij ontkent de beschuldigingen en houdt vol dat er slechts sprake is geweest van seks met wederzijdse instemming.

De jury sprak Weinstein wel vrij van de zwaarste aanklacht die tegen hem werd aangevoerd. Het ging daarbij onder meer om verkrachting met een reeks verzwarende omstandigheden waarop in New York levenslang staat. Sinds 2017 hebben meer dan tachtig vrouwen de ooit zo machtige filmproducent beticht van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ook andere slachtoffers

Uit recentelijk vrijgegeven rechtbankdocumenten blijkt dat Harvey Weinstein het niet alleen had voorzien op Jennifer Aniston, maar ook op Ben Affleck. Volgens Variety stond de acteur op de ‘rode lijst’ van de gevallen Hollywoodmagnaat. Weinstein zette mensen op het lijstje waarvan hij dacht dat ze uit de school zouden klappen over het misbruik van de producent.

Weinstein noemde onder anderen ook Rose McGowan, Zelda Perkins, Lysette Anthony en Rowena Chiu in het lijstje. Een privédetective die voor Weinstein werkte, kreeg specifieke instructies te horen over de mensen op de rode lijst. Als er negatieve verhalen over Weinstein in de media zouden verschijnen, zou de detective een belletje moeten plegen aan de mensen op de lijst. Weinstein wilde weten wie van hen daadwerkelijk naar de pers zou stappen met hun verhaal.

Doodwensen

Uit de vrijgegeven documenten kwam ook naar voren dat Weinstein actrice Jennifer Aniston dood wenste, toen zij naar buiten kwam met haar beschuldigingen. „Jennifer Aniston moet dood, die vrouw gaat eraan." De beschuldigingen van meerdere actrices aan het adres van Weinstein ontketende de #MeToo-beweging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Harvey Weinstein krijgt straf voor misbruik te horen
Sluiten