Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mrt 2020 / 13:21 uur

93 nieuwe coronadoden, 100 beademingsapparaten aangekomen

Het coronavirus heeft inmiddels zeker 639 levens geëist in Nederland. Dat zijn 93 overledenen meer dan een dag eerder bekend was.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zaterdagmiddag bekend. Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, aldus het RIVM.

In totaal zijn er in Nederland nu 9762 geregistreerde gevallen van coronabesmettingen. Het aantal ten opzichte van vrijdag is zodoende gestegen met 1159 besmettingen.

Beademingsapparatuur

Gelukkig is de eerste lading beademingsapparatuur vanuit de Verenigde Staten aangekomen in Nederland. Het gaat om honderd apparaten. Die zijn aangeleverd door zorgtechnologieconcern Philips vanuit de Verenigde Staten. Vrijdag ontving Nederland vanuit Duitsland al honderd patiëntbewakingssystemen van het Nederlandse bedrijf.

De komende weken zal het resterende deel van de order, 900 beademingsapparaten en 900 patiëntbewakingssystemen, worden geleverd, belooft Philips. De onderneming levert medisch apparatuur naar meerdere landen die zijn getroffen door het coronavirus en heeft afspraken gemaakt om die evenredig te verdelen zodra die van de lopende band af rollen.

Verdeling

De medische apparatuur wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verschillende ziekenhuizen in Nederland verdeeld. Mede dankzij deze apparaten kan het aantal bedden voor coronapatiënten op de intensive care verder worden verhoogd. Momenteel dreigt de maximumcapaciteit razendsnel te worden bereikt.

„Het kabinet zet alles op alles om de ic-capaciteit met beademingsapparatuur zo veel mogelijk te vergroten. Daarom is deze levering van beademingsapparaten en patiëntbewakingssystemen ontzettend belangrijk. Maar we zijn er nog niet, want er is grote behoefte aan meer apparatuur. Ook de vervolgleveringen moeten zo spoedig mogelijk naar Nederland komen. Deze andere bestellingen zijn al geplaatst", aldus minister Martin van Rijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
93 nieuwe coronadoden, 100 beademingsapparaten aangekomen
Sluiten