Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mrt 2020 / 12:39 uur

Ook Duitsland verlengt periode van coronamaatregelen

Na België en Frankrijk heeft ook Duitsland de coronamaatregelen verlengd. De actie tegen de verspreiding van het coronavirus blijven zeker tot 20 april van kracht. Dat zei de kabinetschef van bondskanselier Angela Merkel zaterdag in een interview met de krant Der Tagesspiegel.

Volgens het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, zijn er in Duitsland 48.582 besmettingsgevallen bekend, een toename met 6294 in een dag tijd. Zeker 325 mensen zijn bezweken aan het longvirus. In de strijd tegen de ziekte zijn scholen, winkels, restaurants, speeltuinen en sportaccommodaties gesloten. Veel bedrijven hebben personeel naar huis gestuurd en de productie stilgelegd.

Merkel sprak haar waardering uit voor hoe haar landgenoten omgaan met de beperkingen. „Wanneer ik vandaag de dag zie hoe bijna iedereen zijn gedrag heeft veranderd, hoe de overgrote meerderheid van u echt onnodige contacten vermijdt, juist omdat die een infectierisico met zich meedragen, kan ik u alleen maar zeggen: ‘dank u, dank u uit de grond van mijn hart.’"

Klappen middenstanders

Duitse middenstanders klagen ondertussen wel over het uitblijven van steun van de overheid. „In deze crisis hebben niet alleen kleine ondernemingen, maar ook bedrijven met meer dan tien werknemers meteen hulp nodig", aldus Hans Peter Wollseifer van werkgeverskoepel ZDH. Grote delen van het midden- en kleinbedrijf vallen buiten de regels en krijgen geen directe steun.

Ook de koepelorganisatie voor de reisbranche DRV is niet tevreden. „De bondsregering moet dringend met maatregelen komen voor het middenbedrijf", aldus voorzitter Norbert Fiebig. Een groot deel van de bedrijven in zijn branche heeft tussen de 10 en 250 werknemers, en voor die groep wordt volgens Fiebig te weinig gedaan.

Minister van Economische Zaken Peter Altmaier probeert de kritiek te pareren. „We helpen met omvangrijke maatregelen het hele bedrijfsleven van klein tot groot, en de werkneemsters en werknemers met deze extreme situatie om te gaan."

Omvangrijke maatregelen

De tot nu toe overeengekomen maatregelen zijn de omvangrijkste in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog, aldus Altmaier. „Ik weet dat de hulp van de bondsregering niet het omzet- en winstverlies van het bedrijfsleven door de coronapandemie kan goedmaken. Maar we doen er alles aan om u door de crisis te helpen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook Duitsland verlengt periode van coronamaatregelen
Sluiten