Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 mrt 2020 / 20:39 uur

‘100.000 ondernemers krijgen gift van 4000 euro’

Het kabinet verwacht dat meer dan 100.000 ondernemers recht hebben op een eenmalige gift van 4000 euro. Het gaat om ondernemers in de sectoren die het hardst getroffen worden door de maatregelen die het kabinet treft om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen.

Het kabinet trekt alvast 500 miljoen euro uit. „Maar het is niet zo dat dit loket sluit als dat bedrag bereikt is", zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. De vergoeding is belastingvrij. Bedrijven met maximaal 250 werknemers en zelfstandigen zonder personeel kunnen aankloppen bij het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor het bedrag.

Direct getroffen

„Neem een café. Dat mag nu niet meer open zijn. Dat is direct getroffen en heeft geen omzet meer", noemt minister Eric Wiebes (Economische Zaken) als voorbeeld. „Om die ondernemers tegemoet te komen is er een vergoeding van 4000 euro belastingvrij bij dat loket."

Naast eet-en drinkgelegenheden die de deuren moesten sluiten, kunnen de meeste evenementen- en reisorganisaties er ook een beroep op doen. Dat geldt eveneens voor kappers, fitnesscentra, bioscopen, theaters, musea en bepaalde sportbedrijven. Met speciale codes kunnen ze op de website van RVO kijken of ze in de geselecteerde sectoren actief zijn en in aanmerking komen. „Ik zeg wel tegen ondernemers: als je het nog een week of twee weken kan uitzingen, meld je dan niet", aldus Keijzer. „We willen het zo simpel mogelijk houden." Alleen bedrijven die op omvallen staan, moeten zich nu aanmelden, om zo te voorkomen dat het systeem overbelast raakt.

Tot 26 juni

Het loket is tot en met 26 juni open. „Bij ondernemers die de aanvraag hebben ingediend proberen wij, mits alle systemen blijven draaien, binnen een werkweek het geld over te maken als je in aanmerking komt voor de regeling", zegt Keijzer. „We hebben het over het lenigen van de eerste nood. Dat is waarom we alles op alles zetten om het geld over te maken." Dat kan alleen als niet „iedereen massaal achter de computer kruipt" om zich aan te melden, zegt Keijzer. Dat is een „recept voor problemen." Het kabinet belooft zoveel mogelijk te controleren op fraude. Dat gebeurt vooral achteraf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘100.000 ondernemers krijgen gift van 4000 euro’
Sluiten