Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 feb 2020 / 10:00 uur

Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol

Op Schiphol zijn in januari zestien vliegtuigen achter elkaar geland op een gesloten landingsbaan. Het duurde 25 minuten voordat de verkeersleiders doorhadden dat de Zwanenburgbaan, zoals de landingsbaan heet, nog niet was vrijgegeven, meldt NH Nieuws.

Op zaterdag 18 januari vond het incident plaats. Een vliegtuig dat vertrokken was uit Ivalo (Finland), moest een onverwachte landing op Schiphol maken omdat er nog een pin in het neuswiel zat. Die pin moest uit het landingsgestel gehaald worden. Het vliegtuig landde veilig op Schiphol en hield de Buitenveldertbaan bezet.

Doordat die baan niet vrij was konden daar geen vliegtuigen meer landen. Zestien aankomende vliegtuigen werden doorgestuurd naar de Zwanenburgbaan om daar te landen. Die baan was echter nog niet vrijgegeven toen de toestellen landden.

Botsing

Toen de luchtverkeersleider doorhad dat de landingsbaan waar al zestien vliegtuigen op geland waren nog helemaal niet vrijgegeven was, liet hij een toestel van Ryanair, dat op vijftig meter boven de Zwanenburgbaan vloog, een doorstart maken.

Na de doorstart ging de baan alsnog open. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland is er geen sprake geweest van gevaar op een botsing.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol
Sluiten