Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 feb 2020 / 09:15 uur

Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden

Internationale artiesten komen zondag in Sydney samen voor een negen uur durend benefietconcert. Daarmee wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de bosbranden waar Australië al maanden mee kampt. De opbrengst bedroeg zondagmiddag al ruim 9,5 miljoen Australische dollar (ongeveer 5,9 miljoen euro). 

De organisatie van Fire Fight Australia deelde in een persbericht alvast de eerste tussenstand van het evenement in Sydney.

Eindstand

De verwachting is dat de komende weken nog veel meer donaties binnenkomen, vooral omdat het concert ook nog in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk wordt uitgezonden. Tot medio mei zal de show worden herhaald en kunnen bedragen worden gedoneerd. Wat de eindstand van de actie gaat zijn, wordt rond die tijd bekendgemaakt.

In totaal kochten 75.000 mensen een kaartje voor het meer dan negen uur durende concert. Een deel van de opbrengst komt van de tickets. De rest van de 9,5 miljoen dollar werd opgehaald via online donaties, merchandise van Fire Fight Australia en eten en drinken dat tijdens het evenement werd gekocht. Het bedrag gaat naar meerdere organisaties, waaronder het Rode Kruis en de Australische brandweer.

Grote namen

Op het podium staan grote namen als de rockband Queen met Adam Lambert, Alice Cooper, Olivia Newton-John, Amy Shark en de band 5 Seconds Of Summer. Comédienne Celeste Barber presenteert de show in het ANZ Stadion. Via videoboodschappen die in het stadion op grote schermen waren te zien, deelden onder anderen Russell Crowe en prins William hun steun voor het initiatief.

Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden.
Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden. /Foto: ANP

Leden van de band 5 Seconds Of Summer gaven aan het bijzonder te vinden om aan het benefietconcert te mogen bijdragen. „We wilden hier altijd al spelen en om dat dan te doen voor zo’n geweldig doel is fantastisch”, vertelt frontman Luke Hemmings aan de Australische The Daily Telegraph. De band is daarnaast onder de indruk van de wereldwijde steun die hun thuisland de afgelopen maanden heeft gekregen. „In Amerika zagen we dat iedereen die zich bewust was van wat er gaande was in Australië hun tijd en geld investeerde om te helpen.”

De afgelopen maanden hebben vele sterren zich al ingezet om geld op te halen voor de getroffenen van de bosbranden. De milieuorganisatie van Leonardo DiCaprio, Earth Alliance, schonk 3 miljoen dollar en richtte daar een nieuw fonds voor op. Ook onder meer Elton John, Chris Hemsworth, Kylie Jenner, Pink, Kylie Minogue en Metallica doneerden tonnen.

Bosbranden

Australië wordt sinds september geteisterd door bosbranden waardoor miljoenen hectares natuur in de as zijn gelegd. Door de branden kwamen 33 mensen om het leven en raakten meer dan 2500 huizen verwoest. Ook zijn naar schatting meer dan een miljard inheemse dieren gedood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden
Sluiten