Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 feb 2020 / 14:44 uur

‘Wachttijden in de zorg blijven toenemen’

Word je door de huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis? Dan moet je tegenwoordig vaak langer dan vier weken wachten tot je geholpen wordt. De gemiddelde wachttijd is in 2019 met 8 procent gestegen naar vier weken en twee dagen. 

Terwijl je eigenlijk binnen vier weken terecht zou moeten kunnen bij een specialist. De stijging is vergeleken met 2018, meldt het blad Zorgvisie, dat samen met zorgdatabedrijf Mediquest onderzoek deed.

Langste wachttijd

In totaal stegen de wachttijden bij 68 ziekenhuislocaties, bij 28 daalden ze en bij vier bleven ze gelijk.

De ziekenhuizen met de langste wachttijden bevonden zich vorig jaar in Leidschendam, Den Haag (beide vestigingen van Haaglanden Medisch Centrum) en Tilburg (twee vestigingen van Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). Ook voor het Martini Ziekenhuis in Groningen moest de patiënt veel geduld hebben.

Steeds langer

Patiënten moesten vorig jaar gemiddeld zeven weken en zes dagen wachten tot ze in HMC Antoniushove in Leidschendam terecht konden voor hun eerste consult. Die periode gold ook voor de poli van ETZ Elisabeth in Tilburg. Bij het Martini Ziekenhuis wachten patiënten gemiddeld zeveneneenhalve week op een eerste consult. HMC Westeinde (Den Haag) en ETZ TweeSteden (Tilburg) staan op de vierde en vijfde plaats met zeven weken en twee dagen.

De ziekenhuizen met de kortste wachttijden waren vorig jaar het Zuyderland Medisch Centrum (Sittard-Geleen), het Spaarne Gasthuis (Haarlem) en het Zuyderland Medisch Centrum (Heerlen). Hier kon je binnen drie weken terecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Wachttijden in de zorg blijven toenemen’
Sluiten