Metro
Metro Nieuws 11 feb 2020 / 19:44 uur

Joint zorgt vaker voor valse herinnering

Wie onder invloed van een jointje getuige is van een misdrijf, is sneller geneigd verkeerde informatie door te geven tijdens een politieverhoor. Dat blijkt uit een onderzoek gedaan aan de Universiteit van Maastricht.

Wetenschappers onderzochten het effect van cannabis op het genereren van valse herinneringen. In het geval van een politieverhoor is correcte informatie onwijs belangrijk. Verkeerde informatie kan zorgen voor beschuldigingen die onterecht zijn en zelfs onjuiste veroordelingen. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Meest gebruikte drug

Niet alleen hier in Nederland is het gebruik van cannabis gangbaar, wereldwijd is het de meest gebruikte drug. Het bestanddeel THC wordt al langer in verband gebracht met geheugenstoornissen. De wetenschappers weten deze nu ook duidelijk aan te wijzen.

Voor het onderzoek werden 64 gezonde gelegenheidsgebruikers als proefkonijn gebruikt. De experimenten werden uitgevoerd door psychofarmacologen Lilian Kloft en Jan Ramaekers. Zij lieten de proefpersonen bij elk experiment inhaleren, de ene keer cannabis, de andere keer een placebo. Direct daarna én een week later moesten er geheugentaken worden uitgevoerd.

Vaker valse herinnering

In het eerste experiment werden er 15 lijsten aan de rokers gegeven met verwante woorden. De cannabisgebruikers hadden vergeleken met de placebo-blowers veel vaker valse herinneringen. Ze herinnerden na gebruik sneller woorden die ze niet onder ogen hadden gekregen.

Het tweede experiment was iets heftiger: met behulp van virtual reality kregen de gebruikers een gevecht op een treinstation te zien. In een tweede scenario waren ze zelf de misdadiger. De proefpersonen die stoned waren, gaven na de test verkeerde informatie over de verschillende misdaadscenario’s door het stellen van zeer suggestieve vragen of via de verklaring van een tweede, maar dan virtuele, getuige.

Politieverhoor van iemand die stoned is, kan volgens de onderzoekers beter een weekje worden uitgesteld. Toen de proefpersonen weer nuchter waren, reageerden ze op dezelfde manier als de mensen uit de placebogroep.

Reageer op artikel:
Joint zorgt vaker voor valse herinnering
Sluiten