Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 feb 2020 / 20:19 uur

Honderden telefoontjes gemist bij hulplijn pedofielen

De telefonische hulplijn voor pedofielen Stop it Now! heeft afgelopen jaar maar 300 van de 870 telefoontjes kunnen beantwoorden. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend.

Dat veel inkomende gesprekken worden gemist heeft vooral te maken met het feit dat de lijn maar een paar uur per dag te bereiken is. Vanwege geldgebrek heeft de lijn een tekort aan medewerkers. De hulplijn miste de afgelopen drie jaar circa 65 procent van alle telefoontjes.

Geen hulpvraag mag worden gemist

De partijen ChristenUnie en CDA roepen daarom op tot actie. „Het mag niet zo zijn dat signalen en hulpvragen worden gemist", zegt Madeleine van Toorenburg (CDA). „Dit gaat over bescherming van kinderen tegen seksueel misbruik."

Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie sluit zich daarbij aan. „Deze hulplijn kan daderschap voorkomen en daarmee ook nieuwe slachtoffers. Daarom roep ik morgen de minister op om te bezien hoe de bereikbaarheid kan worden verbeterd."

Zorgen

Stop it Now! is er voor mensen die zich zorgen maken over hun eigen of andermans seksuele gevoelens ten opzichte van kinderen. Medewerkers beantwoorden onder meer vragen van bellers. De hulplijn, die sinds 2012 bestaat, hoopt het grote percentage gemiste gesprekken terug te dringen door „ruimere openingstijden en een grotere bezetting”.

Reageer op artikel:
Honderden telefoontjes gemist bij hulplijn pedofielen
Sluiten