Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 feb 2020 / 14:07 uur

Code Oranje: storm Ciara trekt ‘ongekend snel’ naar Nederland

Het KNMI heeft vanwege de storm Ciara voor zondag code oranje afgekondigd. Die maatregel geldt vanaf het tweede deel van de middag wegens zeer zware windstoten die verwacht worden.

Het hoogtepunt van de storm is waarschijnlijk rond 14.00 uur.

Zware windstoten

Het hele land krijgt zondagochtend en in de eerste helft van de middag te maken met zware windstoten van 75 tot 100 km per uur. Vanaf de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en komen er in het noordwesten zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur voor. Verder landinwaarts zijn pas in de avond zeer zware windstoten mogelijk, vooral bij zware buien.

Code oranje is van kracht vanwege de zeer zware windstoten. Later op zondagavond en in de nacht naar maandag verdwijnen die.

Risico op schade

Bij code oranje is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer, met risico op schade, letsel of veel overlast. Zo waarschuwt Weeronline het verkeer op plotselinge, harde windstoten. De storm zal waarschijnlijk schade veroorzaken aan huizen en andere gebouwen en er kunnen bomen omwaaien. Vanaf de middag geldt dan ook het advies niet het bos in te gaan.

Ongekend snel

De storm woedt zaterdagochtend nog voor de Canadese kust en trekt binnen een dag de Atlantische Oceaan over. Dat is ongekend snel, constateert Weeronline. „Aan de kust kun je zondag op de pier moeite hebben om goed te blijven staan. In Scheveningen is het rond 15.00 uur vloed. Het water is bij een zuidwesterstorm wel minder hoog dan bij een storm uit het westen tot noordwesten”, aldus het weerbureau. „Doordat in rivieren stroomopwaarts al veel regen is gevallen en het water door de storm moeilijker wordt afgevoerd, hebben rivieren te maken met hoog water.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Code Oranje: storm Ciara trekt ‘ongekend snel’ naar Nederland
Sluiten