Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 feb 2020 / 13:36 uur

Geen stormdienstregeling treinverkeer ondanks code oranje

Vanwege de storm die zondag zeer zware windstoten met zich meebrengt, moest spoorbeheerder ProRail oordelen of het nodig zou zijn om de dienstregeling aan te passen. ProRail en de Nederlandse Spoorwegen hebben laten weten de treinen zondag tot nader order gewoon volgens de geplande dienstregeling te laten rijden. 

Dat is zaterdag besloten tijdens extra overleg vanwege de storm Ciara. Het KNMI heeft vanwege deze storm code oranje afgekondigd. Reizigers krijgen het advies het weerbericht in de gaten te houden en kort voor vertrek de NS Reisplanner te raadplegen.

Geschrapte ritten

Het hele land krijgt zondag te maken met zware windstoten tot wel 120 kilometer per uur. Voor het hoogtepunt van de storm, om 14.00 uur, schrappen NS en ProRail zondag uit voorzorg enkele Intercity-ritten tussen Den Helder en Zaandam. Reizigers moeten dan op station Alkmaar overstappen.

De impact van de storm Ciara op het treinverkeer is volgens de twee organisaties lastig te voorspellen. „Op voorhand wordt geen aangepaste stormdienstregeling ingesteld, mede omdat er op zondag al minder treinen rijden", licht een NS-woordvoerder toe. „Veiligheid van onze reizigers en collega’s staat voorop. Daarom zullen we zondag, mocht dat nodig zijn, alsnog ritten schrappen of in delen van Nederland het treinverkeer tijdelijk stilleggen."

Extra vertraging

Reizigers doen er wel goed aan van te voren al rekening te houden met vertragingen. „Door omgevallen bomen of een geknapte bovenleiding kunnen treinen uitvallen en zal er extra vertraging ontstaan", waarschuwt de woordvoerder. Als de storm schade aanricht, leidt dat onherroepelijk tot hinder voor reizigers. „Spoorbeheerder ProRail heeft aannemers gevraagd extra storingsmonteurs paraat te houden. Ook staan er extra hulpdiensten en locomotieven klaar."

Gevaarlijke rijomstandigheden

Reizigers op de weg moeten rekening houden met gevaarlijke rijomstandigheden en vertragingen door onder andere afgewaaide takken of omgevallen bomen. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat. „Met name lege vrachtwagens, automobilisten met een caravan, vouwwagen of aanhanger wordt geadviseerd niet de weg op te gaan."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen stormdienstregeling treinverkeer ondanks code oranje
Sluiten