Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 7 feb 2020 / 07:30 uur

Aantal besmettingen coronavirus op cruiseschip opgelopen

Het aantal besmettingen van het coronavirus op het cruiseschip bij de Japanse stad Yokohama is opgelopen. Donderdag zijn er 41 nieuwe besmettingen vastgesteld. 

Daarmee staat de teller op 61. De opvarenden van het schip zitten sinds het begin van de week in quarantaine en moeten daar nog twee weken blijven. Met de Nederlandse passagiers houdt de ambassade dagelijks contact, vertelt een van hen aan RTL Nieuws

Van boord

Alleen besmette vakantiegangers mogen van boord, waarna ze naar het ziekenhuis moeten om daar geïsoleerd te worden. In totaal zijn er op het schip iets meer dan 3700 mensen aanwezig. Niet alle opvarenden werden getest begin deze week: er werden 273 monsters afgenomen.

Bijna een kwart daarvan testte positief op aanwezigheid van het virus, blijkt vrijdag na berichtgeving van Japanse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk of er nu meer testen gedaan zullen worden. De nieuwe besmettingen zouden zijn geconstateerd bij 21 Japanners, acht Amerikanen, vijf Australiërs, vijf Canadezen, een Argentijn en een Brit. Aan boord zijn ook vijf Nederlanders.

Ook deze passagiers zien de situatie positief in. /ANP

Thermometers uitgedeeld

Een van de Nederlandse passagiers (71) vertelt aan RTL Nieuws dat er steeds meer maatregelen worden genomen aan boord. „Iedereen aan boord krijgt een thermometer, we moeten onze eigen temperatuur opnemen.” Ook zouden er mondkapjes en handschoenen worden uitgedeeld.

Volgens de passagier mag er een keer per twee dagen gelucht worden. Ambulances staan klaar en een politieboot patrouilleert rondom het cruiseschip. Contact houden de passagiers met een Whatsappgroep. „Daar hebben we afgesproken: allemaal in de cabine blijven. Ik weet niet of het verstandig is om met grote groepen op pad te gaan. Dat is weer een moment om elkaar te infecteren.”

De Nederlander zegt positief te blijven en dankbaar te zijn voor het dagelijkse contact met de Nederlandse ambassade. „Ze praten ons dan een beetje bij. De ambassade geeft uitstekende ondersteuning.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aantal besmettingen coronavirus op cruiseschip opgelopen
Sluiten