Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 7 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoogbejaarde vrouw gered na meer dan vijf dagen onder puin in Japan

Ruim vijf dagen nadat Japan getroffen werd door een zware aardbeving is gisteren een hoogbejaarde vrouw levend onder het puin vandaan gehaald. Ze werd door reddingswerkers gevonden onder resten van een huis in Suzu. Dat is een van de zwaarst getroffen plaatsen.

De 90-jarige vrouw zat zeker 124 uur vast onder het puin en dat is niet alleen bijzonder gezien haar leeftijd, maar ook omdat de kans om te overleven na een aardbeving na 72 uur sterk afneemt. Toen de vrouw werd gevonden was ze onderkoeld. De vrouw is naar het ziekenhuis in Suzu gebracht.

Op dezelfde plek werd ook een vrouw van in de veertig gevonden. Zij had de aardbeving echter niet overleefd. De 90-jarige vrouw is volgens het ziekenhuis ‘herstellende’.

Na 300 uur nog mensen gevonden

Hoewel het erg bijzonder is dat de 90-jarige vrouw vijf dagen onder het puin wist te overleven, is het niet het enige bijzondere overlevingsverhaal. Nadat Turkije begin vorig jaar werd getroffen door een zware aardbeving, werden er na 300 uur nog mensen uit het puin bevrijd.

Japan werd op nieuwjaarsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Het veroorzaakte een grote ravage op het Noto-schiereiland, aan de Japanse westkust. Volgens persbureau Kyodo is het dodental inmiddels opgelopen tot 128. Ook worden er nog meer dan tweehonderd mensen vermist.

Reddingswerkzaamheden in Japan nog altijd in volle gang

In het gebied wordt nog altijd gezocht naar overlevenden, maar regen en hagel bemoeilijken het reddingswerk. Ook zijn er nog steeds naschokken.

Omdat de wegen beschadigd zijn is het leveren van hulpgoederen aan ongeveer 30.000 mensen die hun huizen zijn kwijtgeraakt of ontvlucht erg moeilijk. Volgens de Japanse autoriteiten zijn er nog ongeveer 210 mensen vermisten.

Ook de komende dagen worden de reddingswerkzaamheden naar verwachting bemoeilijkt door de weersomstandigheden. Het wordt kouder en er is regen en sneeuw voorspeld.

Rijkswaterstaat kan water Markermeer in IJsselmeer laten stromen

Morgen vroeg uit de veren? Kleed je warm aan: gevoelstemperatuur ligt op -12 (!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties