Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 28 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Wierook even schadelijk als sigaret’

Een lekker geurtje in huis en je helemaal zen voelen. Wierookliefhebbers zweren bij de effecten van de geurstokjes, maar consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt voor de gevolgen. 

De Belgische club deed onderzoek naar wierook en concludeert dat er stoffen in te vinden zijn die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Sommige daarvan, zoals benzeen en formaldehyde, zijn zelfs kankerverwekkend.

Fijnstof en koolmonoxide

Test Aankoop selecteerde de geteste wierook via een steekproef. Onder meer stokjes en kegels van de merken Les Encens du Monde, Pure, Satya Sai Baba en Zara Home werden getest. Bij alle merken waren de ‘vuile stoffen’ te vinden.

Naast de kankerverwekkende stoffen blijkt uit de laboratoriumtesten dat er ook fijnstof en koolmonoxide vrijkomt wanneer de stokjes worden gebrand. Die kunnen zorgen voor hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie van ogen en longen. Volgens de organisatie is er „amper een verschil met roken in huis.”

Van de markt

De organisatie probeerde in 2004 en 2013 ook al om de rook rondom de geurstokjes weg te halen door alarm te slaan. Daarna werden er regels vastgesteld binnen Europa, maar deze worden niet nageleefd. Kaarsen zijn sinds de organisatie in 2004 aan de bel trok, wel verbeterd met minder schadelijke uitstoot.

Test Aankoop pleit voor het van de markt halen van de onderzochte producten en een verbod op wierookstokjes voor mensen onder de 18 jaar – net zoals bij sigaretten. Ook zouden reclames voor de producten verboden moeten worden en moeten de etiketten duidelijker risico’s vermelden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.