Metro
Metro Nieuws 3 jan 2020 / 11:29 uur

Trucks bedolven onder tumbleweed in Washington

Wij kennen tumbleweed vooral uit films over het wilde westen waar de hele prairie verlaten is. Wellicht op een paar strijdende cowboys na. Maar in Washington levert de droge plant toch even wat meer problemen op dan een duel.

Op oudjaarsdag konden heel wat mensen niet naar huis door de rond waaiende plant. Waar de losgeraakte planten in films doorgaans alleen door de woestijn rollen, rolden ze in Washington met duizenden tegelijk de wegen op. Verschillende automobilisten kwamen vast te zitten, zegt Washington State Patrol Trooper Chris Thorson.

File

Verschillende voertuigen moesten afremmen en zelfs stoppen omdat hun zicht zo werd belemmerd door de planten, dat het onveilig was door te rijden, meldt CNN. De voertuigen raakten vervolgens bedolven onder de tumbleweeds, waardoor doorgaan helemaal niet meer mogelijk was.

Meters hoog

Op sommige plekken stapelde de plant zich tot zes en soms zelfs negen meter hoog op, zegt agent Thorson. Heel de nacht zijn hulpdiensten bezig geweest om de weg weer vrij te maken. Ruim tien uur lang was de weg afgesloten. Rond half vijf in de ochtend konden verkeersdeelnemers weer door naar hun plek van bestemming.

Daar kon overigens niet iedereen op wachten: bij zonsopgang werd er nog een auto gevonden. De bestuurder had geen geduld en is vertrokken. Er zijn geen gewonden gevallen bij de enorme vertraging.

Westerns

Tumbleweed wordt ook wel ‘steppenroller’ of ‘tuimelkruid’ genoemd. Het is een plant die wanneer hij volgroeit is, zich lostrekt van de wortels en door de wind wegtuimelt. Op die manier kan de plant sporen of zaden verspreiden. Bij ons zijn ze vooral bekend uit Amerikaanse westerns, waarin ze vaak laten zien dat een gebied verlaten is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Trucks bedolven onder tumbleweed in Washington
Sluiten