Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

‘The Bridge’-brug krijgt 13 jaar durende verfbeurt

De befaamde brug uit de serie The Bridge krijgt een verfbeurt. De 8 kilometer lange brug die Zweden en Denemarken met elkaar verbindt, wordt de komende dertien jaar in de verf gezet.

Het is de eerste verfbeurt in twintig jaar. Schilders moeten 300.000 vierkante meter brug onder handen nemen.

Honderdduizenden liters verf

De Sontbrug is ook ver buiten de landen bekend dankzij de Zweeds-Deense tv-serie The Bridge. De brug heeft een verfbeurt nodig om aantasting van het metaal te voorkomen. De brug wordt voor het eerst geverfd sinds de verbinding in 2000 opende voor wegverkeer.

De onderdelen van de brug waren oorspronkelijk geverfd op land voordat ze werden geplaatst. Dit keer wacht schilders een grotere uitdaging. "Het is een erg speciale klus, want je werkt 20 tot 30 meter boven de zee terwijl je hangt aan portaalkranen", zegt topman Jens Mork van de onderneming Muehlhan Denmark. Hij verwacht dat zo’n 300.000 tot 400.000 liter verf nodig is voor het project.

Altijd in de verf

Met dertien jaar doen ze het in Scandinavië nog best netjes. De Golden Gate Bridge in San Francisco wordt volgens de website namelijk altijd geverfd. Op de website valt te lezen: „Het verven van de brug is een aanhoudende klus en hoort bij het primaire onderhoud. De verf die wordt aangebracht op het staal van de brug, beschermt tegen het hoge zoutgehalte in de lucht.” Het hoge zoutgehalte zorgt namelijk voor corrosie en roest in het staal. Niet handig bij een brug van bijna 2,5 kilometer lang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.