Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Petitie vuurwerkverbod kwart miljoen keer ondertekend

Vuurwerk moet verboden worden. Althans, dat vindt een kwart miljoen mensen en organisaties. Zij hebben massaal de online petitie ondertekend die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk en steun geeft aan het Nationaal Vuurwerkmanifest. 

De afgelopen paar dagen hebben zich meer dan 50.000 ondertekenaars aangesloten, meldt de organisatie.

Steeds meer steun

Beide initiatieven doen een dringend verzoek aan de politiek om consumentenvuurwerk in 2020 volledig te verbieden. Het aantal ondertekenaars stond voor de jaarwisseling nog op rond de 190.000, maar in de eerste dagen van het nieuwe jaar is dit aantal flink gestegen. Soms met meer dan 10.000 steunbetuigingen per dag, meldt de organisatie.

De petitie noemt het afsteken van vuurwerk een „uit de hand gelopen traditie” en vindt onder meer dat „het verknallen van 68 miljoen euro niet past in een wereld waar miljarden mensen met minder dan een euro per dag moeten rondkomen”.

Steunbetuigingen

Behalve individuele traumachirurgen heeft nu ook de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie zich aangesloten bij de roep om een verbod op consumentenvuurwerk. Datzelfde hebben het BovenIJ-ziekenhuis, de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (28 regionale ziekenhuizen) en de Stichting AAP gedaan.

Woordvoerster Maaike van Zuilen van de initiatiefnemers zegt dat daarnaast per e-mail veel steunbetuigingen zijn ontvangen van mensen die het vuurwerk beu zijn. „We zien echt een omslag in het denken over vuurwerk, ook door de brand in Arnhem die twee mensen het leven kostte. Hulpverleners doen nu ook hun mond open."

Zij pleit voor een volledig verbod op vuurwerk, hoewel de vuurwerkbranche volgens haar beweert dat het merendeel van de letsels worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Dat is volgens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap onjuist. Op basis van de gegevens van de laatste jaarwisseling is 67,8 procent van alle brandwonden en oogletsels veroorzaakt door legaal vuurwerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.