Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 jan 2020 / 09:32 uur

Tekort aan verpleegkundigen zorgt voor gevaarlijke situaties

Het tekort aan verpleegkundigen in ziekenhuizen leidt tot gevaarlijke situaties voor patiënten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, waar duizenden verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers aan meededen.

De problemen die zij het vaakst noemen zijn fouten met medicatie, vaker inzet van personeel zonder de juiste diploma’s en leerlingen of stagiairs zonder begeleiding, en mogelijk zelfs overlijden van patiënten door te weinig handen aan het bed.

Medicatiefouten

Van de deelnemende verpleegkundigen heeft één op de vijf te maken gehad met medicatiefouten, zoals een verkeerde dosis medicijnen of medicijnen aan de verkeerde patiënt.

Tientallen verpleegkundigen zeggen dat ze denken dat een overlijden is bespoedigd of veroorzaakt door een tekort aan mankracht. Dit kon RTL naar eigen zeggen niet verifiëren.

Onderzoek

De vragenlijst van RTL werd ingevuld door 8431 zorgmedewerkers. Van hen werken er 2925 in een ziekenhuis, 1816 zijn verpleegkundige, 26 arts, 31 manager of directeur. 1008 mensen geven aan een andere functie te hebben, vaak een specialisatie. RTL Nieuws sprak 75 medewerkers uitgebreid per telefoon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tekort aan verpleegkundigen zorgt voor gevaarlijke situaties
Sluiten