Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 jan 2020 / 06:50 uur

Iran nodigt VS uit om deel te nemen aan onderzoek vliegramp

Iran heeft de VS formeel uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek naar het Oekraïense vliegtuig dat woensdag neerstortte bij Teheran. Dat zei een Iraanse overheidsfunctionaris donderdag.

De uitnodiging werd verstuurd aan de Amerikaanse vervoersveiligheidsraad NTSB, nadat eerst ook al de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing was uitgenodigd. De NTSB bevestigde donderdag een onderzoeker te hebben toegewezen aan het onderzoek.

De gecrashte Boeing was woensdag net vertrokken van de luchthaven in Teheran en onderweg naar Kiev. Kort na opstijgen stortte het toestel neer. Alle 176 inzittenden, onder wie zeker 63 Canadezen en veel Iraniërs kwamen om het leven.

Grond-luchtraket

Volgens Iran waren technische problemen waarschijnlijk de oorzaak van de vliegramp, maar de Canadese premier Justin Trudeau zei donderdag informatie uit meerdere bronnen te hebben dat een Iraanse grond-luchtraket het toestel per ongeluk heeft neergehaald.

Het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie noemde de berichten dat het vliegtuig is geraakt door een raket donderdag ‘onlogische geruchten’. Een woordvoerder van de Iraanse regering stelde dat alle landen waarvan burgers aan boord van het ramptoestel waren, vertegenwoordigers naar Iran kunnen sturen. De Canadese vervoersveiligheidsraad is naar eigen zeggen in overleg met de Iraanse autoriteiten over een bezoek aan de plek van de crash.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Iran nodigt VS uit om deel te nemen aan onderzoek vliegramp
Sluiten