Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

ChristenUnie: Vuurwerk afsteken alleen door speciale clubs

De ChristenUnie wil dat het afsteken van vuurwerk voortaan alleen nog gedaan wordt door lokale vuurwerkclubs. Verder gebruik van vuurwerk door consumenten moet niet meer worden toegestaan, vindt de coalitiepartij.

De ChristenUnie was al voor een verbod op knalvuurwerk en pijlen, maar wil na de afgelopen jaarwisseling nog verder gaan. Als het aan Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf ligt, is het afsteken van vuurwerk in het vervolg alleen voorbehouden aan speciale vuurwerkclubs.

Van der Graaf benadruk dat er rond de afgelopen jaarwisseling weer meer slachtoffers zijn gevallen dan voorgaande jaren, onder wie veel omstanders. Op sommige plaatsen hulpverleners werden bekogeld met vuurwerk. „En er zijn zelfs mensen om het leven gekomen”, aldus Van der Graaf. Volgens het Kamerlid werden acht van de tien letsels veroorzaakte door legaal vuurwerk. „Als er zo veel mis gaat, dan móet je iets doen.”

Verbinding

De lokale clubs moeten volgens het plan van de ChristenUnie toestemming aan de gemeente vragen om consumentenvuurwerk af te steken. Dat zou zorgen voor verbinding omdat de clubs van samen met de buurt het nieuwe jaar inluiden. „Het lijkt mij prachtig als mensen uit de buurt samenkomen om vuurwerk in hun wijk te organiseren of wanneer op het dorpsplein gezamenlijk het nieuwe jaar wordt ingeluid. Kijk maar naar de samenbindende rol die carbidclubs in grote delen van ons land spelen”, zegt Van der Graaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.