Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 jan 2020 / 20:16 uur

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Er zijn in Nederland tot nu toe drie mensen getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was het bij alle drie loos alarm. 

In ieder geval twee van hen hadden klachten en waren in de omgeving van de Chinese miljoenenstad Wuhan – het epicentrum van de uitbraak – geweest.

Het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Beieren heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat er in Duitsland wel drie nieuwe gevallen zijn vastgesteld. Het gaat om drie patiënten die bij hetzelfde bedrijf werken als de man bij wie het virus maandag werd vastgesteld. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een Chinese collega, die daar een cursus volgde.

Ook in Frankrijk is een nieuwe besmetting vastgesteld. Het gaat om een bejaarde toerist uit China. Volgens de Franse autoriteiten is hij er slecht aan toe.

Nederlandse artsen zijn inmiddels verplicht om alarm te slaan als ze alleen al denken dat iemand het virus te pakken heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld. De GGD of het ziekenhuis neemt dan wat keelslijm af en stuurt dat door naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat laat onderzoeken of het besmet is.

Uitverkocht

Eerder werd al bekend dat het virus uit China door Nederland wordt behandeld als een zogeheten A-ziekte. Een toegangscontrole op Schiphol, om besmette reizigers te onderscheppen, komt er niet. Volgens experts werkt dat niet goed. Mondkapjes zijn ook niet nodig, maar toch zijn de mondkapjes in Nederland zo goed als uitverkocht.

Volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) kunnen Nederlandse ziekenhuizen meer dan tweehonderd patiënten in strikte isolatie verplegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drie mensen in Nederland getest op coronavirus
Sluiten