Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

DHL-bezorgers leveren vanaf nu geen zware zakken hondenvoer meer

Hoera! Minder hernia’s door het zware tillen, want pakketbezorgers van DHL bezorgen geen pakketten meer die zwaarder zijn dan 23 kilo. Dat staat in de nieuwe cao die vanaf nu geldig is. 

Pakketbezorgers van DHL hoeven binnenkort geen pakketten meer af te leveren die zwaarder zijn dan 23 kilogram, zo heeft vakbond CNV afgesproken in de nieuwe cao. Ondanks dat er geen wettelijke bepaling voor is, ligt het maximum al op 23 kilo voor alle werknemers. Dat staat in het Arbobesluit, maar nu is dat maximale gewicht dus ook daadwerkelijk opgenomen in de nieuwe cao.

Het nieuwe maximale gewicht is ingesteld vanwege de steeds zwaardere pakketten die mensen bestellen, zoals zakken hondenvoer van 30 kilo. „Dat is niet de bedoeling, dat is in je eentje geen doen. We stellen daar nu een grens aan: 23 kilo, niet meer. Dan geldt dat gelijk voor alle koeriers”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV. De bond wil dat het maximumgewicht voor alle bezorgers in de sector transport en logistiek gaat gelden.

Ook gaan de pakketbezorgers er de komende drie jaar 16,25 procent op vooruit. Kantoormedewerkers en de mensen die in de loodsen werken, krijgen er in drie jaar 9,5 procent loon bij. Van Rijssel: „In de vorige cao hadden we al het stukloon afgeschaft. De pakketbezorgers krijgen per uur betaald, niet per pakket. In de nieuwe cao hebben we vooral ingezet op een goede loonsverhoging. Dat was ook nodig om te zorgen dat de bezorger een loon krijgt op het niveau van de koerier in de cao beroepsgoederenvervoer.”

De cao heeft een looptijd van drie jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.