Metro
Metro Nieuws 1 jan 2020 / 12:30 uur

Acht provincies gebruiken vanaf nu alleen nog maar duurzame energie

Goede voornemens die werkelijkheid worden: acht provincies stappen vanaf 1 januari 2020 over op uitsluitend duurzame energie.

Acht provincies gebruiken vanaf nu alleen nog maar duurzame energie. Door een nieuwe aanbestedingswet zijn de provincies nu zelf verantwoordelijk voor de inkoop ervan. De acht zijn samen de markt opgegaan en ondertekenden donderdag in Haarlem de eerste collectief opgestelde duurzame energiecontracten met Greenchoice en Vattenfall.

De provincies noemen het ‘een belangrijke stap dichter bij de afspraken uit het klimaatakkoord’. Per 1 januari zijn zeven provincies voorzien van groen gas, en acht van duurzame elektriciteit. De duurzame energie wordt gebruikt voor provinciale gebouwen en infrastructuur, zoals openbare verlichting, bruggen, tunnels en gemalen.

Het gaat om de provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland. Gedeputeerden van de provincies hebben verheugd gereageerd op de overeenkomst. Deze kortlopende contracten (vijf jaar) zijn het begin, stellen ze. Toekomstige contracten kunnen nog duurzamer en slimmer, dat is volgens hen de volgende stap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Acht provincies gebruiken vanaf nu alleen nog maar duurzame energie
Sluiten