Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 9 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Afgelopen jaar hardste prijsstijging in 17 jaar

Heb jij het ook gemerkt? De prijzen zijn in 2019 hard gestegen. Het hardst zelfs sinds de invoering van de euro in 2002. 

Gemiddeld stegen de prijzen met 2,6 procent in vergelijking met 2018, maakte het CBS donderdag bekend.

Wat blijft er over?

De prijsstijging komt mede door de verhoging van het lage btw-tarief en de energiebelasting in januari vorig jaar. Veel mensen zagen in 2019 hun loon met gemiddeld 2,5 procent stijgen, maar daar bleef door de hoge inflatie maar weinig van over.

Vooral boodschappen werden duurder: gemiddeld moest er voor eten en drinken 4 procent meer betaald worden. In restaurants en de kantine van je werk kon je zo maar 4,6 procent meer betalen dan het jaar ervoor. Ook elektriciteit werd duurder (zo’n 15,7 procent) en de prijzen van gas stegen met ongeveer 10,6 procent.

Bijna grootste stijger

Hoofdeconoom van het CBS Peter Hein van Mulligen noemde Nederland op Radio 1 dan ook ‘bijna kampioen’ op het gebied van inflatie in Europa. Alleen in Slowakije stegen de prijzen iets meer.

Een schrale troost: in 2019 zijn er ook consumentenproducten in prijs verlaagd. Zo daalde de prijs van thuiszorg het meest en werden ook mobieltjes en audio- en videoapparatuur goedkoper.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.