Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 dec 2019

Rutte bespreekt Holocaust-vergelijking met boeren

De vergelijking tussen de behandeling van boeren en nazi-Duitsland is besproken tijdens het gesprek tussen de boeren en premier Mark Rutte.

Afgelopen weekend raakte Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF) in opspraak na de vergelijking tussen de situatie van de boeren en de Holocaust. Die opmerking werd hem niet in dank afgenomen. De vergelijking is door Rutte tijdens het gesprek „indringend aan de orde gesteld".

Rutte en ‘stikstofminister’ Carola Schouten hadden maandagochtend een ontbijtje met enkele boerenvoormannen. Ze hoopten te voorkomen dat er nieuwe acties zouden volgend tegen de stikstofmaatregelen.

Inmiddels heeft FDF gemeld niet van plan te zijn de bevoorrading van supermarkten plat te leggen. Dat heeft hun advocaat bekend gemaakt. „De acties zijn niet gericht op blokkades", zegt hij. Het gaat volgens hem om „dynamische acties". Wat precies wilde hij niet zeggen.

Dom

FDF liet overigens eerder al weten het te betreuren dat mensen zijn gekwetst door de uitspraken van Van den Oever. Maar: „Wij zijn echter van mening dat een aantal vergelijkingen van toepassing zijn en zorgelijke overeenkomsten vertonen", liet het bestuur weten.

Nationaal Monument Kamp Vught was diep verontwaardigd door de uitspraken van Van den Oever. „Een onvoorstelbaar domme uitspraak”, zei hij tegen Omroep Brabant. „Deze uitspraak getuigt van nul procent verstand, nul procent historisch besef en nul procent empathie. Hoe dom kun je zijn? Dit doet de boerenzaak duidelijk geen goed.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte bespreekt Holocaust-vergelijking met boeren
Sluiten