Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Noord-Korea voert test uit op ‘ontmantelde’ basis

Noord-Korea heeft een ‘zeer belangrijke test’ uitgevoerd op de raketbasis Sohae in het westen van het land. De wetenschappelijke organisatie die betrokken is bij de ontwikkeling van de raketten noemt de test van ‘grote waarde’.

Volgens experts is het aannemelijk dat Noord-Korea een test uitvoerde met een raketmotor en dit keer geen raket heeft afgeschoten. Zuid-Korea dat doorgaans als eerste melding maakt van een raketlancering door het buurland, heeft nog niet gereageerd.

Akkoord met VS

De basis werd in 2012 en 2016 gebruikt om satellieten te lanceren. Vorig jaar zomer begon het land de basis te ontmantelen na een akkoord tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, maar in maart zeiden experts dat de lanceerinstallatie toch weer operationeel is.

Het gesprek tussen de twee landen over het ontmantelen van de omstreden Noord-Koreaanse kernmacht is helemaal vastgelopen. Pyongyang heeft Washington tot het nieuwe jaar de tijd gegeven om met nieuwe voorstellen te komen, anders zou het een ‘nieuwe pad’ inslaan. Enkele uren voordat het dictatoriale regime met het nieuws van de test naar buitenkwam, zei Trump dat eventuele vijandigheden door Noord-Korea hem zouden ‘verbazen’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.