Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 dec 2019 / 09:40 uur

2019 op drie na zonnigste jaar ooit

Pas drie keer eerder heeft Nederland zo’n zonnig jaar gehad als in 2019. Met nog ruim drie weken te gaan, eindigt dit jaar op de vierde plaatst van zonnigste jaren sinds het begin met de metingen. Dat meldt Weeronline.

Tot nu toe heeft ze zon zo’n 1909 uur geschenen, waardoor een top drie notering lastig wordt. Om dat te halen moet de zon zich dit jaar nog minstens 47 uur laten zien. Dat komt neer op ongeveer twee uur per dag en dat lijkt er deze grauwe dagen niet echt niet te zitten.

2003 zonnigste jaar ooit

Vorig jaar was het op een na zonnigste jaar ooit. Toen scheen de 2089,4 uur. Op plek een staat 2003 met 2099,5 uur.

Dit jaar was geen enkele maand zo zonnig dat er records werden gebroken, maar de zon scheen bijna niet minder dan gebruikelijk. Wel kwam het aantal zonuren vier maanden in de top 10 terecht. Slechts twee maanden waren zo somber dat het aantal zonuren onder het gemiddelde kwam. Dat maakt een notering buiten de top 3 dan ook bijzonder volgens Weeronline.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
2019 op drie na zonnigste jaar ooit
Sluiten