Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 dec 2019 / 08:49 uur

‘Monogame homo moet bloed kunnen geven’

Homo’s die veilige seks hebben, moeten gewoon bloed kunnen doneren. Drie partijen willen dat monogame homo’s niet langer door de bloedbank worden geweerd.

Het kabinet wordt door de drie partijen – GroenLinks, D66 en VVD – om onderzoek gevraagd of het mogelijk is. Bloedbank Sanquin neemt geen bloed af van mannen die de afgelopen vier maanden seks hebben gehad met een man. Er is een flink grotere kans dat zulke donoren besmet zijn met bijvoorbeeld hiv of hepatitis.

Maar die voorzorgsmaatregel discrimineert oppassende homo’s, vinden de drie partijen. Ze willen dat de bloedbank voortaan alleen mensen weert die zich riskant gedragen.

COC is blij

Belangenorganisatie COC Nederland is blij met de voorstellen. „Een belangrijke stap op weg naar een einde aan discriminatie van homo- en bimannen bij bloeddonatie. Niet de vraag met wie je seks hebt, maar de vraag of je veilige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren", aldus de organisatie.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) moet onderzoeken of donorbloed veilig blijft als Sanquin in het vervolg zo gaat selecteren, zeggen de drie partijen, die zicht hebben op een Kamermeerderheid. Maar de minister zag daar tot dusver geen heil in. Hij wijst erop dat nog geen enkel land op die manier werkt. En aan het gevraagde onderzoek zouden niet alleen veel praktische, maar ook ethische bezwaren kleven.

‘Veiligheid voorop’

Bruins vindt het jammer dat homo’s worden uitgesloten, maar „de veiligheid van patiënten staat voorop", zei hij eerder. Hij stelt dat Sanquin hun al zover mogelijk tegemoet komt en wijst erop dat de bloedbank afgelopen jaar de wachttermijn voor mannen die seks hebben met mannen heeft teruggebracht van een jaar tot vier maanden. „Sanquin volgt nauwgezet de internationale ontwikkelingen op dit gebied en doet waar mogelijk onderzoek."

Sanquin is op zoek naar meer mannelijke donoren. Er geven nu meer vrouwen dan mannen bloed. De bloedbank trekt graag een afspiegeling van de bevolking. Mannen kunnen bovendien vaker doneren dan vrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Monogame homo moet bloed kunnen geven’
Sluiten