Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Gökmen T. krijgt advocaat toegewezen

De man die wordt verdacht van de aanslag in een Utrechtse tram in maart dit jaar, heeft een advocaat toegewezen gekregen.

De advocaat, André Seebregts, bevestigt de berichten hierover woensdag in het AD. Seebregts was al eerder advocaat van verdachte Gökmen T.. In juni liet de verdachte weten dat hij niet langer van de diensten van Seebregts gebruik wilde maken.

Daarna had hij geen andere advocaat in de arm genomen. Tijdens een zitting in juli liet de verdachte ook weten de rechtbank niet te erkennen.

Niet schuldbewust

Volgens de krant is hem nu toch een advocaat toegewezen omdat de rechtbank oordeelt dat hij zijn eigen belangen onvoldoende kan behartigen. Na onderzoek door psychologen en psychiaters in het Pieter Baan Centrum, vast is komen te staan dat Gökmen T. zwakbegaafd is en verminderd toerekeningsvatbaar. In gesprekken met deskundigen zou hij zich niet schuldbewust hebben getoond. Verder zou hij narcistische trekken vertonen en zich verheven voelen boven de rest van de samenleving.

Proces hervat

Het onderzoek zou wel aantonen dat hij ondanks zijn beperkte geestelijke vermogens voldoende in staat is het proces te volgen en te snappen wat de gevolgen kunnen betekenen. Maar de Utrechtse rechtbank wil dat hij toch een advocaat krijgt. Seebregts wil geen toelichting geven op de toewijzing.

Het proces tegen de 38-jarige T. wordt maandag 16 december hervat. Het gaat dan nog niet om de inhoudelijke behandeling. Bij de aanslag in Utrecht werden vier mensen doodgeschoten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.