Metro
Metro Nieuws 5 dec 2019 / 14:55 uur

Kees Tol: Laaggeletterdheid is een verborgen probleem

Zo’n 2,5 miljoen volwassenen hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. En 24 procent van de 15-jarigen loopt risico om laaggeletterd te worden. 

Het zijn cijfers die er niet om liegen. Maar de situatie omtrent laaggeletterdheid is dan ook alarmerend, waarschuwt de Stichting Lezen & Schrijven. De nieuwe ambassadeur, Kees Tol, moet zorgen voor meer aandacht voor de problematiek.

Presentator

De stichting is dolblij met Tol als ambassadeur. „Met zijn frisse en vrolijke manier van presenteren, bereikt hij als geen ander een breed scala aan mensen, culturen en generaties. Dat is precies wat we nodig hebben!” De presentator zette zich al langer in voor laaggeletterdheid en presenteerde in januari de uitreiking van de TaalHeldenprijs. Deze prijs wordt sinds de oprichting van de stichting door Prinses Laurentien uitgereikt aan onder meer ex-laaggeletterden.

„Steeds als ik met ex-laaggeletterden praat, merk ik de ommekeer in hun leven nadat zij een taalcursus deden. Ze staan sterker in het leven en kunnen en durven meer te ondernemen dan daarvoor”, vertelt Kees Tol. „Laaggeletterdheid is een verborgen probleem in onze maatschappij. Ik wil dat het een gewoon gespreksonderwerp wordt dat iedereen, niet alleen in schooltijd, maar zijn hele leven lang blijft leren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kees Tol: Laaggeletterdheid is een verborgen probleem
Sluiten