Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Commotie in raadszaal na gebruik woord ‘neger’

Woensdag sprak Sebastian Kruis (PVV) tijdens een debat over racisme en mogelijke discriminatie bij de politie, meerdere keren het woord ‘neger’ uit. Dat leidde tot commotie in de raadszaal.

Dit tot schrik van andere politieke partijen in de zaal. Een bezoeker op de tribune verliet geschokt de zaal. Kruis werd door de commissievoorzitter tot de orde geroepen, maar vervolgens liet ook Arjen Dubbelaar (groep de Mos) van zich horen. „’Neger’ is een gewoon Nederlands woord”, zei hij. Dubbelaar vervolgde zijn relaas door te stellen dat het woord gewoon in de Dikke van Dale staat.

Onacceptabel

Nadat een tweede bezoeker de zaal uit was gestormd, greep de commissievoorzitter opnieuw in. Volgens het AD spreekt de Haagse Stadspartij van racistisch taalgebruik en is de woordkeus van Kruis en Dubbelaar onacceptabel.

Ook zou de commissievoorzitter niet goed genoeg hebben ingegrepen. „Mensen waren erg geschokt en gekwetst.” Kruis zegt de commotie niet te begrijpen. Op Twitter zegt zijn partij het een bizarre situatie te vinden. „De voorzitter censureert Sebastian Kruis vanwege het woord neger. Hoe in een stad elke discussie wordt gegijzeld door een klein clubje beroepsgekwetsten en hun vermeende gevoel van gekwetst zijn tot norm wordt verheven."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.