In het nieuws

Jaarhoroscoop 2020: hoe gaat jouw jaar eruit zien?

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Mieke van Kooten'

30 DEC 2019

Ram 21/3-19/4

Gezondheid
Over jouw gezondheid heb je dit jaar geen klagen. Je zorgt ook echt beter voor jezelf. Zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak ben je goed bezig en je zult zelfs het spirituele in jezelf omarmen. Maar je begint met het luisteren naar je lichaam en de signalen die je lichaam uitzendt, neem jij serieus. Wees lief voor je lijf!

Werk
De eerste helft van het jaar zal je carrière iets minder jouw aandacht hebben dan normaal. Alles loopt zoals het loopt en je hebt andere dingen aan je hoofd. Je bent wel aan het netwerken en dat kan tegen het einde van de zomer toch tot nieuwe mogelijkheden leiden. Je gaat in de tweede helft van het jaar meer jouw ware talenten benutten.

Liefde
Jij krijgt een super jaar, waarin jij speelt en plezier hebt. Je hebt romantische vriendschappen, maar niet te vast. Misschien verandert dat later in het jaar. Door je luchtige houding krijg je duidelijkheid in moeilijk lopende relaties. Heb jij een vaste relatie dan zal er zeker het een en ander veranderen, maar ook jij krijgt meer duidelijkheid voor jezelf.

Stier 20/4-20/5

Gezondheid
Je hebt genoeg energie, maar wel de neiging om die te verspillen waardoor je gezondheid in gevaar kan komen. Als je te graag lekkere dingen eet, rookt of drinkt, pas dan extra goed op. Je zult echt op zijn minst moeten minderen of liever nog stoppen. Als jij je dromen waar wilt maken dit jaar let dan heel goed op je voeding.

Werk
Dit jaar heb jij periodes waarin je echt heel erg hard werkt en je hebt periodes waarin al dat hele harde werken opeens wordt beloond. Je doet het niet voor niets. Echter je gaat wel de vraag naar financiële veiligheid onderzoeken. Komt jouw gevoel voor veiligheid echt uit je bankrekening of kun je ware veiligheid beter ergens anders vandaan halen?

Liefde
Het eerste kwartaal kwakkelt het wat maar blijf geduldig. De persoon die jij op het oog hebt zal zijn persoonlijke gereserveerdheid langzaam maar zeker laten varen. Jouw geduld en emotionele stabiliteit geeft hem of haar het vertrouwen dat nog ontbrak. Zit je al in een vaste relatie, ook dan krijg je door geduld waar je naar verlangt.

Tweeling 21/5-20/6

Gezondheid
Jij hebt dit jaar jouw gezondheid voor het grootste deel zelf in de hand. De connectie tussen je humeur en je gezondheid is echt overduidelijk. Als jij je goed voelt is er geen griep die jou velt. Maar ben je een beetje down, dan is jouw immuunsysteem ook down. Dus wees extra lief voor jezelf en zorg dat jij je goed voelt, dan komt de rest vanzelf.

Werk
Je krijgt goed betaald voor het werk dat je doet. Maar je gaat je wel afvragen of het werk dat jij doet wel de voldoening geeft die je eigenlijk wilt hebben en je ware talenten wel aanspreekt. Het is goed om eerlijk naar jezelf te kijken en te bedenken dat geld maar een deel vergoed. Misschien word je wel (nog) gelukkiger als je dat doet waar je hart ligt.

Liefde
Het wordt een jaar vol verrassingen op het gebied van de liefde, of je nu wel of geen liefdesrelatie hebt. Acceptatie van het “ongewone” staat bij jou op de agenda. Je zult veel meer met jouw geliefde in de openbaarheid treden. Het knusse binnen zitten is wel even klaar. Het is tijd om weer volop in het sociale leven te stappen.

Kreeft 21/6-22/7

Gezondheid
Zorg dat jij een gezond voedingspatroon volgt en regelmatig beweegt. Dan zal je immuunsysteem zeker op niveau blijven. Vooral buiten sporten kan een extra boost geven. Veel zuurstof doet je lichaam goed. Alles om het stressniveau laag te houden en/of op tijd af te bouwen. Als laatste is het echt verstandig om op tijd te gaan slapen.

Werk
Vind de balans tussen ambitie, verantwoordelijkheden en je tijdsbestek. Dat wordt de uitdaging voor dit jaar. Wat voor jou persoonlijk het beste werkt, is iets dat alleen jij kunt ontdekken. Zorg dat je jouw ambities het eerste kwartaal op de rit krijgt. In die periode durf je net iets meer en heb je ook net iets meer geluk. Daarna pluk jij de vruchten.

Liefde
Bemoeder je geliefde niet. Vooruitgang zal komen vanuit de ander, geef hem/haar de vrijheid en het gevoel de touwtjes in handen te hebben. Wees duidelijk in wat jij verwacht en wilt. Wees voor jezelf ook duidelijk waarom jij dat wilt, op emotioneel niveau, diep van binnen. Wat maakt dat jij de dingen wilt die je wilt. Reflectie en meditatie kunnen je helpen.

Leeuw 23/7-22/8

Gezondheid
Jij kunt stevig onder stress staan. Je plant graag veel activiteiten, die eigenlijk niet in een dag te plannen zijn. Dat kan uiteraard leiden tot vermoeidheid en het idee dat je nooit dat kunt doen, dat je eigenlijk wilt doen. Dus, gun jezelf wat tijd. Tijd om te ontspannen en van het leven te genieten. Het zal je gezondheid zeker goed doen.

Werk
Het is goed als jij dit jaar nagaat of jouw huidige manier van geld verdienen nog steeds bij jou past. Past het niet meer? Kijk dan uit naar nieuwe kansen, ze komen zeker langs dit jaar. Blijf niet stug vasthouden aan je oude manier van werken, als het niet meer past. Je krijgt dit jaar creatieve ideeën om jouw idealen waar te maken.

Liefde
Heb jij een relatie dan kun jij rekenen op een verdieping op emotioneel niveau van jouw relatie, jullie groeien op alle fronten naar elkaar toe. En ben je single reken dan op romances en emotioneel mooie belevenissen. Je denkt misschien dat je al het een en ander hebt mogen meemaken, maar dit jaar leer je pas echt wat een ware relatie is.

Maagd 23/8-22/9

Gezondheid
Je gezondheid ziet er goed uit, zolang jij op je voeding let. Je darmen hebben veel te verteren op emotioneel gebied en kunnen daardoor wat overbelast zijn. De lente is de beste periode om een nieuwe leefstijl door te voeren, je zult dan het meest gemotiveerd zijn. Zorg naast gezonde voeding ook voor beweging waar je echt plezier in hebt.

Werk
Jij mag je talenten wat meer tonen. Maak je sterk, je weet waar je over praat. Dit wordt jouw jaar om te laten zien wat jij in huis hebt. Jij kunt in de leidersrol stappen, je stem een keer verheffen of van baan veranderen. Er staan grote veranderingen voor de deur, enkel en alleen omdat jij je zelfverzekerder kunt neerzetten.

Liefde
In de liefde is het dit jaar redelijk harmonisch voor jou. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt. Echte vriendschappen in je leven zullen zich verdiepen. Als je single bent kunnen daaruit nieuwe liefdesrelaties ontstaan. Heb je een relatie die goed is, zal de relatie zich verdiepen. Is de relatie niet wat jou gelukkig maakt, dan kun je de knoop doorhakken dit jaar.

/ Unsplash

Weegschaal 23/9-22/10

Gezondheid
Je gezondheid wordt steeds beter, omdat je er hard voor werkt. Je stelt je helemaal open voor alternatieve geneeswijzen en therapieën. Je gaat holistisch kijken en ervaart hoe lichaam en geest daadwerkelijk invloed op elkaar hebben. Als jij gelukkig bent, heb je meer energie en word je veel minder snel ziek. Goed bezig!

Werk
Je oude manier van geld verdienen werkt waarschijnlijk niet meer zo goed. Wat jou veilig liet voelen, verandert. Je gaat je ware idealen integreren in je werk. Wat maakt jou echt gelukkig? Wat is jouw missie in het leven? Dat zijn de dingen waar jij je op wilt richten. En dat is opeens veel belangrijker dan geld verdienen.

Liefde
Je sociale leven vraagt dit jaar meer aandacht en energie dan andere jaren. Er kunnen zich in de familie veranderingen aankondigen of je verandert van vriendengroep. Je zult in je liefdesrelatie wat onenigheid krijgen, maar het zal je relatie slechts verdiepen. Singles kunnen een opleving van een oude liefde ervaren.

Schorpioen 23/10-21/11

Gezondheid
Jouw gezondheid blijft zoals het is, geen bijzonderheden. Je gaat je kijk op je leefstijl echter wel bijstellen. Lichaam en geest worden beide even belangrijk voor je. Een gezonde geest in een gezond lichaam en vice versa. Je hebt meer energie dit jaar. Het enige dat iets meer aandacht kan gebruiken is je rug. Zorg voor voldoende beweging.

Werk
Jij doet alles met passie, dus ook je werk. Je krijgt te maken met machtige mensen die genoeg invloed hebben om jou dat extra duwtje in de juiste richting te geven om waar te maken waar jij van droomt. Het is verfrissend om te zien dat jij een keer een ander nodig hebt om echt vooruit te komen. Ga er zorgvuldig mee om.

Liefde
Het kan een roerig jaar voor jou worden. Er komen ongewone romances op je pad, die passievol en intens zijn. Voor de singles is dat genieten. Heb je een relatie dan zul je moeten kiezen. Beide keuzes zullen je gelukkig maken. Vertrouw gerust op je hart want je intuïtie zit er niet naast. Na de zomer komt er ruimte voor definitieve verbindingen.

Boogschutter 22/11-21/12

Gezondheid
Om je gezondheid hoef jij je geen zorgen te maken. Jouw extra inzet van de laatste jaren werpt zijn vruchten af. Het beste advies om gezond te blijven is, naast zo doorgaan, je dromen waarmaken. Maar blijf tijdens dat proces wel met twee voeten op de grond staan en de feiten checken. Droom niet weg naar een onrealistische wereld.

Werk
Samenwerken op allerlei niveaus en manieren is de sleutel tot succes op werkgebied. Blijf heel goed voelen wie wel en niet bij jou past. Je zult nieuwe mensen ontmoeten en anderen zullen verdwijnen uit je leven. Communicatie met deze partners is essentieel en blijft een thema in jouw leven. Wees onberispelijk in je woorden.

Liefde
In de liefde draait het allemaal om het loslaten van achterhaalde ideeën en het onderzoeken van bestaande relaties. Jij staat dit jaar fris en fruitig in het leven en in jouw relatie. Er komen zeer romantische periodes aan dit jaar. Ook singles zullen dit merken. Zij kunnen zeker in de werksfeer romantische toenaderingen verwachten.

Steenbok 22/12-19/1

Gezondheid
Jij kunt dit jaar veel last hebben van stress. Waarschijnlijk omdat je te veel werkt en/of niet het juiste werk doet. Zorg dat je vooral veel tijd besteedt aan ontspanning, beweging en slaap. Je kunt klachten krijgen als vermoeidheid, hoofdpijn en rugpijn. Blijf op je werk zoeken naar manieren om het stressniveau te verminderen.

Werk
Jij werkt hard zoals altijd, maar toch zijn de opbrengsten niet naar wens. Zeker de eerste helft van het jaar kun je wat ontevreden zijn. Maar de tweede helft van het jaar biedt nieuwe kansen. Je blijft hard werken, en je onderzoekt oude ideeën in een nieuw jasje. Doe dat zorgvuldig want deze vernieuwing kan succesvol uitpakken.

Liefde
Jij kunt twijfel gehad hebben omtrent relaties of vriendschappen. Je hebt ook veel naar jezelf gekeken de afgelopen jaren. Er zullen zich dit jaar tal van toevalligheden voordoen die langzaam maar zeker je kijk op je relatie veranderen. Je merkt dat je geen reden meer hebt om te twijfelen aan jouw geliefde. Ook singles kunnen hun ware liefde vinden.

Waterman 20/1-19/2

Gezondheid
Jij hoeft dit jaar geen gezondheidsproblemen te verwachten. Jouw hele houding ten op zichten van je leefstijl zorgt daarvoor. Je probeert verschillende therapie- en bewegingsvormen, je verzorgt jezelf gewoon heel goed. Zowel uiterlijk, als innerlijk. En natuurlijk ga jij dit ook uitstralen in de loop van het jaar, je gezondheid is te zien.

Werk
De emotionele achtbaan waarin jij op financieel vlak hebt gezeten de afgelopen jaren, is voorbij. Dit jaar gaat om stabiliteit in inkomen en/of groei in vermogen. Waar jij voor werkt dit jaar wordt financieel beloond. Of je nu een project start of een vaste baan hebt, je mag tevreden zijn. Je woonomgeving kan hierdoor veranderen.

Liefde
Je geliefde zal dit jaar extra zijn/haar best doen om jouw te verleiden. Romantiek, fysieke aantrekkingskracht en emotionele verdieping staan op de agenda voor alle liefdesrelaties. Ben je nog single, dan maak je kans op een gepassioneerde maar gecompliceerde relatie aan het begin van het jaar. Geniet, maar geef je hart niet te snel weg.

Vissen 20/2-20/3

Gezondheid
Je gezondheid heeft wat extra aandacht nodig dit jaar. Laat uitgestelde controle afspraken dit jaar wel doorgaan. Voorkomen is beter dan genezen mag jouw motto zijn dit jaar. Je gaat gelukkig ook meer bewegen zodat je lichaam krachtiger wordt. Je krijgt een druk jaar, dus zorg ook dat je slaap en rust krijgt.

Werk
Jouw focus ligt dit jaar niet op je carrière, maar veel meer op het thuisfront. Zoek hierin een goede balans. Als je dat lukt, kun je omdat dit jaar voor jou in het teken staat van zelfstandigheid, bijvoorbeeld als zzp-er, iets moois neerzetten. Maak eens een lijstje van wat jij zelf heel goed kunt en waarvoor je hulp wilt inschakelen. Zo kom je heel ver.

Liefde
In de liefde kan er veel gebeuren, zeker in de eerste helft van het jaar. Ga niet voor het ongewone, speel op save. En doe in ieder geval kalm aan. Dit geldt zowel voor singles als voor vaste relaties. Toch kan een onverwachte liefdesband veel van jouw oude pijnen uit vroegere relaties verzachten of oplossen. Nieuwe wegen ontvouwen zich daardoor.


Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Harvey Weinstein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MIN

De advocaat van filmproducent Harvey Weinstein (67), Donna Rotunno, zegt op de Australische tv dat haar cliënt uitsluitend schuldig is aan overspel.

Alle beschuldigingen die tegen hem zijn gedaan door vrouwen die 'naar rechts swipen', en dus een bewuste keuze maken. Zij moeten volgens Rotunno precies hebben geweten waar ze mee instemden of waar ze aan begonnen.

Seks met instemming


De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

Sandra Korstjens in haar geliefde Amazone / Michiel Cotterink

Foto van 'Iris Hermans'

34 MIN

Latijns-Amerika correspondent Sandra Korstjens dook diep de jungle in voor nieuwe serie De Amazone. Metro dronk een suco met haar, diep in Amsterdam-West.

Het liefst geeft ze iedereen die ze ontmoet meteen een abraço. Een knuffel dus. „In Brazilië zijn de omgangsvormen veel vrijer, het voelde bijna gek om je net een hand te geven!” Sandra Korstjens (31) vertrekt dinsdag weer naar haar thuis in „monsterstad” Saõ Paulo. Een bliksembezoek was het niet en ze logeert al een maand bij familie en vrienden. „Ik moest alle afleveringen van De Amazone nog inspreken, en ben nu druk bezig met de promotie.” Is niet helemaal haar coisa, verklapt ze, maar het hoort erbij. Woensdagavond zat ze samen met haar man, eveneens correspondent, bij Op1, waar hij met een knipoog verklapte ‘stikjaloers’ te zijn op zijn eega, die het afgelopen jaar door de jungle trok voor documentaireserie De Amazone. „Maar ze zochten een vrouw en ik denk ook wel dat het z’n voordelen heeft gehad.” Mannen daar praten graag met vrouwen, zeker als ze blond zijn en het in vloeiend Portugees is, „en met de vrouwen voelde ik vaak al snel een connectie.”

Waorani vrouwendemonstratie in Ecuador / BNNVARA


Coronavirus ook in Chinese gevangenissen probleem

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

49 MIN

In China laait het nieuwe coronavirus nu ook op in gevangenissen. Er zijn daar meer dan vierhonderd besmettingen gemeld, aldus de Chinese autoriteiten vrijdag.

Met name een bajes in de Chinese provincie Shandong vormt een probleem. Daar zijn tweehonderd gevangenen ziek geworden, net als zeven bewaarders.

Besmettingen


Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Assange in 2010. | Getty Images / Mark Chew

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoopt asiel te krijgen in Frankrijk. Dat zei zijn advocaat Eric Dupond-Moretti vrijdag bij de Franse radiozender Europe 1.

Het juridische team van de omstreden klokkenluider zou contact hebben met de Franse president Emmanuel Macron. Assange zegt dat zijn jongste kind en de moeder van het kind Frans zijn.

Geen gewone eis


Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

In Groningen werd de proef al eerder gedaan / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

We hebben het steeds over zelfrijdende auto's, maar ook andere vervoerdersmiddelen worden geïnnoveerd. Voor het eerst mochten reizigers met een automatisch bestuurde trein.

De reizigers die onlangs hebben meegedaan aan een proef met een automatisch bestuurde trein zijn daar enthousiast over. Dat meldt ProRail. Tussen 12 en 17 februari reden elke dag vijftig passagiers mee met zo'n trein, die reed op het traject Groningen-Buitenpost. Hoewel de trein automatisch reed, was er wel een machinist aan boord die de verantwoordelijkheid droeg.

Test goed verlopen


Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Lotte van der Zee / Instagram: Lotte_Zee

Foto van 'Metro'

3 UUR

Model Lotte van der Zee is donderdagavond in Oostenrijk herdacht. De twintigjarige overleed vorig jaar tijdens een wintersportvakantie in Westendorf aan de gevolgen van hartproblemen.

Familie en vrienden zijn een jaar later teruggegaan naar de plek waar ze Lotte hebben herdacht. Er werden ballonnen opgelaten en een gedenktsteen gelegd in een kapel dicht bij de plek waar de laatste foto van haar werd genomen.

Eenzelfde soort steen is op een berg gelegd in de plaats waar de familie jaarlijks op wintersportvakantie gaat, schrijft RTV Oost. Op de steen is de naam van Lotte en haar geboorte- en sterfdatum gezet.


Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg in Davos / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:54

Een nieuwe soort slak, die onlangs werd ontdekt op het Aziatische eiland Borneo, is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Dat meldden verschillende media, die zich baseren op Biodiversity Data Journal.

De slak - officieel Craspedotropis gretathunberga - heet zo omdat het weekdiertje volgens onderzoekers net als Thunberg problemen moet oplossen die het niet zelf heeft veroorzaakt. De slak kan slecht tegen droogte, extreme temperaturen en de afname van bosgebieden.

Generatie erkennen


Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Het vernieuwde station van Delft is een stijger in de Stationsbelevingsmonitor / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:09

Reis je frequent met de trein? Dan spendeer je heel wat tijd op stations. Niet iedereen is even tevreden met zijn of haar station, blijkt uit onderzoek.

Het Brabantse Lage Zwaluwe heeft het minst populaire treinstation van Nederland en Klimmen-Ransdaal in Limburg is favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research waarbij 150.000 reizigers werd gevraagd wat ze van hun station vinden. Het nieuwe station van Delft is de grootste stijger in de zogenoemde Stationsbelevingsmonitor.

Verbetering in Delft


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Slecht nieuws voor huiseigenaren, die zijn dit jaar wat duurder uit. Gemiddeld zijn de gemeentelijke woonlasten zo'n 5,2 procent hoger dan in 2019.

De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar (3,4 procent) en is vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Afvalstoffenheffing stijgt hardst


Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Ababel Yeshaneh in actie tijdens een eerdere renwedstrijd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:19

Stond je ook nog verbaasd na te denken over hoé snel sommige atleten een halve marathon rennen? Het record is weer verbeterd. De Ethiopische atlete Ababel Yeshaneh heeft het nieuwe wereldrecord op haar naam staan.

De 28-jarige Yeshaneh snelde in Ras al-Khaimah, in de Verenigde Arabische Emiraten, naar een tijd van 1 uur, 4 minuten en 31 seconden. Daarmee was ze 20 seconden sneller dan Joyciline Jepkosgei, de Keniaanse die op 22 oktober 2017 in Valencia de mondiale toptijd op 1.04.51 had gezet.

Nek-aan-nek


Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Nederlandse passagiers arriveren op Schiphol / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

De vlucht met 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is aangekomen op Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ze vertrokken donderdag uit Cambodja, waar het schip uiteindelijk mocht aanmeren na in verschillende Aziatische landen te zijn geweigerd uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Het toestel moest een tussenstop maken in Karachi (Pakistan), nadat het door de Turkse luchtverkeersleiding was gevraagd om te keren. De terugvlucht was georganiseerd door de rederij, Holland-Amerika Lijn, in samenwerking met de Nederlandse overheid.


Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

De meest interessante podcasts over ouderschap. /Gettyimages

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:29

Met duizenden verschillende podcasts, is het soms moeilijk kiezen. Ter inspiratie maakt Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een selectie met luistertips. Volgende week is de jaarlijkse Negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam, daarom ditmaal een selectie van podcasts voor ouders.

1. Podnataal

Podnataal is een podcast gemaakt door radiomaakster Simone Wijnands. In deze podcastserie kun je Simone volgen tijdens haar eigen zwangerschap en de bevalling. Je krijgt een inkijkje in haar leven en experts komen aan het woord. In elke aflevering doet een vrouw haar bevallingsverhaal.


‘Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger’

Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens.

Foto van 'Nina Juffermans'

VANDAAG, 06:30

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het huis moet aan kant, de kinderen naar de toneelles en hockey, de hond moet uitgelaten en dan moet er ook nog een voedzame maaltijd op tafel worden gezet. Geen tijd voor vrijwilligerswerk? Overweeg het toch nog maar een keer, want vrijwilligerswerk maakt je een blijer mens. Naast dat je natuurlijk anderen helpt en wat bijdraagt aan de maatschappij, blijkt uit cijfers van het CBS dat vrijwilligerswerk doen ook daadwerkelijk gelukkiger maakt. Voor het onderzoek werden van 2013 tot en met 2018 gegevens verzameld van ruim 45.000 personen van 15 jaar en ouder. Bijna de helft van deze groep Nederlanders gaf aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger in te zetten.

Van alle vrijwilligers zegt 91 procent gelukkig te zijn, terwijl dat aantal bij niet-vrijwilligers blijft steken om 85 procent. Sterker nog, onder de vrijwilligers beoordeelt 2,1 procent hun leven met een 5 of lager. Bij niet-vrijwilligers is dat het dubbele: 4,2 procent. Dus, concludeert het onderzoek, vrijwilligers zijn over het algemeen gelukkiger. „Ook zijn ze meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren ze hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn”, aldus de onderzoekers van het CBS.


Trump: 'Roger Stone maakt goede kans op vrijspraak'

Trump: 'Roger Stone maakt goede kans op vrijspraak'

De president zei te geloven dat de jury ‘besmet’ is. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat Roger Stone - een vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van hem – „een goede kans maakt” om alsnog vrijgesproken te worden.

Dat zei Trump in reactie op de veroordeling van Stone. Hij werd veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf vanwege belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen.

'Besmet'


Vierdaagse wil einde aan 'vette hap'

Vierdaagse wil einde aan 'vette hap'

Als het aan de organisatoren ligt wordt het aanbod tijdens de Vierdaagse zelfs helemaal biologisch, vegetarisch en het liefst ook lokaal. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen vette hap meer tijdens De Vierdaagse. De organisatoren willen af van de ongezonde snacks en willen dat er tijdens de feestweek gezondere voeding wordt aangeboden.

Als het aan de organisatoren ligt wordt het aanbod tijdens de Vierdaagse zelfs helemaal biologisch, vegetarisch en het liefst ook lokaal.

Dit jaar al gezondere opties


Stikstofkwestie blokkeert duurzaam project van Tata Steel

Stikstofkwestie blokkeert duurzaam project van Tata Steel

Tata Steel heeft zijn deelname aan een restwarmteproject opgeschort in verband met de stikstofproblematiek. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tata Steel, het bedrijf achter de hoogovens in IJmuiden, heeft zijn deelname aan een restwarmteproject opgeschort in verband met de stikstofproblematiek.

Volgens het staalconcern maken de huidige regels het onmogelijk voor Tata Steel om aan het duurzame project mee te werken.

Regionaal warmtenet


‘Ban sigaret uit buurtsuper’
Likeability of5

Geen plek meer voor sigaret in supermarkt en tankstations

Voor winkeliers en ondernemers staan er al de nodige aanpassingen op de agenda. Vanaf 1 juli dit jaar mag in supermarkten tabak niet meer in het zicht van klanten staan. /ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de verkoop van sigaretten in supermarkten en tankstations volledig verbannen. „Verkoop alleen nog in speciaalzaken.”

Tijdens het boodschappen doen ook nog even een pakje sigaretten halen bij de servicebalie. Dat is nu heel normaal. Partijen als het CDA en ChristenUnie vinden dit echter niet normaal (meer) en zien de pakjes sigaretten en tabak het liefst zo snel mogelijk verdwijnen bij supers en tankstations.

De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) vindt de plannen vanuit Den Haag een ‘ondoordacht plan’. „Mocht het straks inderdaad zo zijn dat je daar geen sigaretten meer kunt kopen, dan zullen klanten massaal naar de tabakswinkels gaan. De kans is aanwezig dat die speciaalzaken overspoeld zullen worden met veel mensen en dat niet aankunnen”, vertelt directeur Jan Hein Sträter.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Trump-vertrouweling Roger Stone krijgt ruim 3 jaar cel

Trump-vertrouweling Roger Stone krijgt ruim 3 jaar cel

Roger Stone (67), vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van president Trump, is veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Roger Stone (67), vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van president Trump, is veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf.

Hij kreeg de straf voor het liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen.

Mueller-onderzoek