Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 21 dec 2019 / 18:45 uur

Cuba heeft sinds 43 jaar weer een premier

Cuba heeft voor het eerste sinds 43 jaar weer een premier. Het Cubaanse parlement koos unaniem voor ex-minister van Toerisme Manuel Marrero Cruz (56).

De post van premier werd destijds afgeschaft om zo veel mogelijk macht te geven aan de president. De communist Fidel Castro (1926-2016) greep in 1959 de macht en werd begin dat jaar premier, maar vanaf 1976 heerste hij alleen verder als ‘president van de staatsraad’.

Machtsconcentratie ontrafelen

Het land is al enige tijd bezig de machtsconcentratie van Fidel Castro een beetje te ontrafelen en te spreiden. De huidige president Miguel Díaz-Canel heeft Marrero Cruz voorgedragen als premier en hulp bij het regeren van het eiland. Díaz-Canel volgde in 2018 een broer van Fidel Castro, Raul Castro, op als leider.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cuba heeft sinds 43 jaar weer een premier
Sluiten