Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 dec 2019 / 11:44 uur

Activisten op Schiphol weggehaald door Marechaussee

Marechaussees zijn zaterdagmiddag begonnen met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Een paar honderd mensen hebben zich in hal verzameld om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen.

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend echter toch in de hal. De Marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Vastgeketend

Een grote groep actievoerders zit nog gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hebben zich vastgeketend aan een ijzeren paal.

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd kunnen worden. „Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan."

De demonstranten, jong en oud, kwamen aan met de trein en verzamelden zich daarna op Schiphol Plaza. Ze dragen onder meer vlaggetjes met de tekst: Noodlanding voor het klimaat. Ze zitten met elkaar op de grond, maken muziek, en roepen diverse leuzen.

Geen gehoor

De Marechaussee heeft laten weten dat ze om 12.00 uur weg moesten zijn, maar iets voor 12.30 uur zaten de meeste actievoerders nog op de grond in de hal van de luchthaven. De Marechaussee heeft laten weten dat de actievoerders gearresteerd kunnen worden als ze niet zelf weg gaan.

‘Het wordt te gek’

Naast activisten van Greenpeace zijn er ook aanhangers van de actiegroep Extinction Rebellion. Bewoners van Aalsmeer zijn eveneens naar Schiphol gekomen om ze te steunen. Ze zijn de groeiende aantallen vliegbewegingen zat. „Het wordt te gek", zegt een bewoonster die al sinds 1972 vlakbij de luchthaven woont.

Activisten van Greenpeace hadden eerder op de ochtend een spandoek opgehangen op een reclamezuil naast de verkeerstoren met de tekst: Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij. Dit spandoek werd snel verwijderd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Activisten op Schiphol weggehaald door Marechaussee
Sluiten