Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 dec 2019 / 12:17 uur

Akkoord over ziekenhuis-cao: in twee jaar 8 procent erbij

De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel.

In het akkoord, dat is gesloten na maandenlange acties bij ziekenhuizen, zijn volgens vakbond FNV twee structurele loonsverhogingen afgesproken. Het personeel krijgt er per 1 januari 2020 vijf procent bij, per 1 januari 2021 stijgen de lonen nog eens met drie procent.

Leerlingsalarissen

Medewerkers die onregelmatig werken, ongeveer de helft van het personeel, krijgen een hogere onregelmatigheidstoeslag. Bovendien ontvangen ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro over 2019. De leerlingsalarissen gaan met tien procent omhoog, terwijl stagiairs hun maandelijkse vergoeding met 65 euro zien stijgen en uitkomen op 400 euro.

Ook is er een langere hersteltijd afgesproken na een bereikbaarheidsdienst. Eerst moesten medewerkers al na zes uur na zo’n dienst weer aan het werk, dat is acht uur. Ook is de regeling om extra te werken verbeterd. Deze toeslag geldt nu als de dienst binnen 72 uur na de aanvraag is, dat was eerder beperkt tot 24 uur. Scholing van het personeel gebeurt voortaan tijdens werktijd en niet meer in eigen tijd.

‘Evenwichtig akkoord’

FNV Zorg & Welzijn spreekt van een „evenwichtig akkoord met structurele loonsverhogingen, maar ook goede resultaten over toeslagen en werk-privébalans”. De leden moeten nog wel stemmen over de deal die volgde na gesprekken die tot diep in de nacht doorgingen. „De ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd, moeten zich kunnen vinden in het eindresultaat voordat wij onze handtekening onder dit zwaarbevochte akkoord kunnen zetten”, zegt bestuurder Elise Merlijn van de FNV.

„Het was een moeizaam proces, maar goed voor de sector dat er nu een cao ligt”, zegt Joost Veldt, onderhandelaar CNV Zorg & Welzijn. „Ik vind het positief dat we naast een goede loonstijging ook afspraken hebben kunnen maken over het tegengaan van de werkdruk.”

De nieuwe cao, die geldt voor 200.000 ziekenhuismedewerkers, loopt 27 maanden. Met terugwerkende kracht van 1 april 2019 tot 1 juli 2021.

Reageer op artikel:
Akkoord over ziekenhuis-cao: in twee jaar 8 procent erbij
Sluiten