Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 nov 2019 / 07:39 uur

Veel ziekenhuizen dicht door staking op 20 november

Veel ziekenhuizen en revalidatiecentra zullen op woensdag 20 november gesloten zijn. Tijdens een landelijke staking, sluiten zeker 82 instellingen deuren voor niet-spoedgevallen.

Steeds meer medewerkers van de instellingen zeggen mee te doen aan de staking, melden de vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn maandag. Vorige week kondigden de bonden de staking aan. Toen schatten de bonden in dat minimaal de helft van de ziekenhuizen hieraan gehoor zou geven.

Betere cao

Inmiddels klimt het percentage naar 90. De bonden voeren actie vanwege het uitblijven van een betere cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers. Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt.

De ziekenhuismedewerkers willen een goede structurele loonsverhoging in 2019 en een extra toeslag wanneer medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden.

Actie van 24 uur

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben tientallen ziekenhuizen in een estafetteactie 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten toen 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Afgezien van de zondagsdienst, die ingaat om middernacht, bereiden actiecomités in de diverse ziekenhuizen ludieke acties voor. Ook trekken vermoedelijk honderden actievoerende ziekenhuismedewerkers naar Nieuwegein voor een protestbijeenkomst, omdat bestuurders van de NVZ daar die dag een ledenvergadering hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel ziekenhuizen dicht door staking op 20 november
Sluiten