Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 7 nov 2019 / 06:59 uur

Veehouderij stoot veel meer stikstof uit dan werd verwacht

Een schone veestal is net zo vervuilend als een normale veestal. Milieutechnieken in de stallen werken niet of slecht en stikstof die niet in de mest wordt gevonden, zit in de lucht. 

Dat schrijft Trouw op basis van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in opdracht van minister Schouten van landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

Veel stikstof

Het CBS onderzocht hoeveel stikstof er vrijkomt uit stallen met koeien, varkens en kippen. Van melkkoeien ligt de uitstoot zelfs drie keer zo hoog. De nieuwe berekeningen zijn gedaan door te kijken naar tienduizenden monsters van mesttransporten. In de mest zelf zit veel minder stikstof dan berekend, maar de hoeveelheid stikstof in de lucht is veel groter.

Milieuvriendelijke stallen, die gebruikmaken van luchtfilters, zijn daarom minder schoon dan gedacht. De resultaten zijn een knauw voor het kabinet. Door milieuvriendelijke stallen wilde deze de stikstofuitstoot beperken. Waarschijnlijk hebben de resultaten gevolgen voor het regeringsbeleid, zeggen onderzoekers tegen Trouw.

Maatregelen Rutte

Wanneer technische oplossingen geen verschil maken voor de uitstoot, komt de omstreden inkrimping van de veestapel misschien toch weer groter in beeld. Woensdag maakte Rutte bekend dat hij de beloofde maatregelen voor de stikstofcrisis niet deze week, maar volgende week bekendmaakt. De regeringscoalitie zou nog verdere „berekeningen en uitzoek-dingen" nodig hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veehouderij stoot veel meer stikstof uit dan werd verwacht
Sluiten