Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 7 nov 2019 / 07:18 uur

Grapperhaus wil drankrijders strenger aanpakken

Wie met een slok op achter het stuur kruipt en daar voor het eerst voor wordt veroordeeld, loopt straks de kans meteen zijn rijbewijs kwijt te raken.

De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak laten ingaan, waardoor iemand niet meer de weg op mag, ook niet als hij in hoger beroep gaat. Een rechter neemt zo’n besluit als de kans op herhaling groot is.

De cel in

Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om strenger en effectiever op te kunnen treden tegen bestuurders die onder invloed rijden. Ook kunnen wegpiraten die zijn veroordeeld voor het rijden zonder (geldig) rijbewijs en tijdens een ontzegging van de rijbevoegdheid toch de weg opgaan, een celstraf krijgen.

Grapperhaus wil op deze manier de aanpak van drankrijders aanscherpen. Eerder deze week nam de Eerste Kamer al een wet aan die hogere straffen mogelijk maakt voor rijden onder invloed. Per 1 januari wordt de maximumstraf voor rijden onder invloed een jaar. Dat is nu nog drie maanden.

Het aanpakken van drankrijders is al langer een speerpunt van het kabinet. Uit cijfers die de NOS recent van de politie kreeg, blijkt dat het aantal verkeersdoden door alcohol tussen 2016 en 2018 is verdubbeld. Het kabinet werkt daarnaast aan een campagne gericht op jongeren tegen het gebruik van lachgas in het verkeer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grapperhaus wil drankrijders strenger aanpakken
Sluiten