Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Opkomst verkiezingen Hongkong extreem hoog

De opkomst bij de lokale verkiezingen in Hongkong is extreem hoog. Rond het begin van de middag (lokale tijd) was de opkomst al vergelijkbaar met de totale opkomst van de vorige verkiezingen.

Het was dan ook al vroeg druk bij de stemlokalen in Hongkong. Meer dan een miljoen mensen brachten in de eerste vier uur dat de stemlokalen open waren hun stem uit. Kiezers zijn bang dat het later op de dag niet meer mogelijk is om te stemmen, vanwege protesten of rellen. „Sommige mensen zijn bang dat de verkiezingen worden gestopt door onvoorspelbare zaken, zoals protesten”, zei de 45-jarige Kevin Lai die al vroeg in de rij stond om te gaan stemmen. De regering van Carrie Lam heeft laten weten dat de verkiezingen kunnen worden afgeblazen als er protesten of rellen uitbreken.

Recordaantal

Deze verkiezingen lijken een graadmeter te worden voor de steun in de stadstaat voor de aanhoudende protesten tegen de Chinese invloed en de regering van Hongkong. In totaal hebben 4,1 miljoen mensen zich geregistreerd om te stemmen. Dat is een recordaantal. De districtsverkiezingen zijn de eerste verkiezingen sinds de protesten tegen de regering uitbraken in maart. Er worden 452 mensen gekozen, voor die plekken zijn meer dan duizend kandidaten. Het merendeel van deze zetels wordt nu nog bezet door pro-Peking politici.

Leden van de protestbeweging

Een aantal van de kandidaten staat bekend als leden van de protestbeweging. De leider van de demonstraties in 2014, Joshua Wong, wilde ook meedoen als kandidaat, maar hij werd als enige geweigerd door de kiescommissie. Wong heeft een aantal maanden in de gevangenis gezeten vanwege zijn rol bij de anti-regeringsdemonstraties in 2014.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.