Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 23 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Grote ruimterots raakt aarde maandag ‘net niet’

Met een snelheid van maar liefst 61.155km per uur is een forse asteroïde onderweg om de aarde ‘net’ te missen, dit is althans de verwachting van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. 

Het kosmische ruimteprojectiel heeft een afmeting van ongeveer 150 meter en is omgedoopt als ‘near Earth object’ (NEO). Volgens de voorspellingen zoeft het object maandag langs de planeet, aldus the Sun.

Geen paniek?

Het komt wel vaker voor dat asteroïden de aarde passeren. De NASA monitort deze projectielen en vaardigt een alarm uit als er eentje binnen een bepaalde afstand komt. De betreffende asteroïde die ons maandag komt ‘bezoeken’ luistert naar de catchy naam ‘2019 VF1’. Hoe hij aan deze naam kwam? Heel simpel, het was de eerste asteroïde die Nasa ontdekte in 2019.

Betekent dit dat ons hetzelfde lot te wachten staat als de dinosaurussen? Niet bepaald. De asteroïde die aanstaande maandag passeert is een grindsteentje in vergelijking met het exemplaar van 10 kilometer doorsnee dat het Krijt-tijdperk tot een einde bracht zo’n 65 miljoen jaar geleden. En ook wel belangrijk; deze astroïde gaat de aarde niet daadwerkelijk raken maar passeert slechts.

De term ‘nabij’ moet bovendien in perspectief gezien worden. Nabijheid is in astronomische maatstaven een heel andere begrip dan afstanden binnen onze eigen planeet. Verwacht wordt dat de ruimterots onze planeet op een ‘schamele’ 5.105.776 kilometer mist. Ter vergelijking, dit is zo’n 126 keer de omtrek van de aarde of 23,747 maal de afstand tussen Amsterdam en Maastricht.

Hier sloegen tussen 1994 en 2013 asteroïden in kleiner dan 20 meter in diameter /Wikimedia Commons

Kosmische collisie

Het komt wel vaker voor dat de aarde op ramkoers ligt met ruimterotsen. Soms is er zelfs sprake van meerdere NEO’s die allemaal in een dag passeren. De kans dat de aarde wordt geraakt door een asteroïde is uiterst klein te noemen. En mocht dit wel gebeuren dan dient de asteroïde ook nog van een zekere omvang te zijn. Kleine exemplaren worden namelijk door de snelheid in combinatie met de wrijving van onze atmosfeer tot gruis gedecimeerd voor ze het aard-oppervlak raken.

De laatste keer dat een ruimteobject ook daadwerkelijk voor schade zorgde was in 2013. Een meteoroïde met een diameter van rond de 10 meter ontplofte op 15 februari van dat jaar nabij de Russische stad Tsjeljabinsk. Bij de explosie werd eveneens een vuurbal waargenomen in de hemel en raakten flink wat gebouwen beschadigd.

Zo’n 1200 mensen hebben hierdoor medische hulp moeten krijgen. De meeste gewonden vielen door glasscherven als gevolg van de supersonische knal waardoor de ramen in de regio sneuvelden. Er vielen destijds geen doden. Toch zijn dit soort incidenten zeer zeldzaam. De meeste aanvaringen met asteroïden worden helemaal niet waargenomen met het blote oog of vinden plaats op een plek waar geen mensen wonen zoals in de oceanen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.