Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 nov 2019 / 18:04 uur

Minuut stilte bij herdenking Theo van Gogh

Het is zaterdag vijftien jaar geleden dat Theo van Gogh werd vermoord. Bekenden van de regisseur en columnist kwamen zaterdagmiddag bijeen in de Linnaeusstraat in Amsterdam om hem te herdenken. 

In het Oosterpark werd een minuut stilte gehouden bij het beeld De Schreeuw, dat ter nagedachtenis aan hem is gemaakt. Bij het beeld legden mensen bloemen neer. Ook werden er een aantal cactussen neergezet, het handelsmerk van Van Gogh.

Minuut stilte bij herdenking Theo van Gogh
Minuut stilte bij De Schreeuw. /ANP

Bijeenkomst

Later die dag was er een bijeenkomst in het academisch-cultureel podium Spui25 in Amsterdam. Tijdens de bijeenkomst, waar onder meer burgemeester Femke Halsema, Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen en regisseur Doesjka van Hoogdalem bij zijn, kijken de aanwezigen terug op de dag van de moord. Ze spreken onder meer over hoe het ervoor staat met de vrijheid van meningsuiting in ons land.

Van Gogh

Theo van Gogh werd op dinsdagochtend 2 november 2004 doodgestoken door Mohammed B op straat in Amsterdam-Oost. B. zei hem te hebben omgebracht uit geloofsovertuiging.

Tot aan zijn dood had Van Gogh een wekelijkse column in Metro. Na de moord bleef deze plek in de krant een jaar lang leeg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Minuut stilte bij herdenking Theo van Gogh
Sluiten