Metro
Metro Nieuws 5 okt 2019 / 16:51 uur

Zes olifanten omgekomen bij Thaise waterval

Een groep van acht olifanten in een Thais wildpark kwam zaterdag ten val. Zes van hen kwamen om het leven. 

Volgens de Thaise autoriteiten is er sprake van een ongeluk waarbij een olifantenkalf meters naar beneden viel. De anderen hebben hun daarop volgende reddingspoging met de dood moeten bekopen.

Tragisch ongeluk

Olifanten zijn van nature groepsdieren die elkaar goed in de gaten houden en beschermen. Naar verluidt maakte de babyolifant een harde val nadat hij over de rand was gestruikeld. De volwassen dieren hebben hierop geprobeerd om het kalfje te redden, maar ook dit ging mis. In totaal zijn er zes overleden dieren aangetroffen.

Het Thaise departement van wildparken kwam rond 3.00 lokale tijd af op een melding van een andere groep olifanten die de weg vlakbij de waterval blokkeerden. Na een zoektocht van drie uur werd de babyolifant aangetroffen, even later vonden ze de andere verongelukte dieren iets verderop. Door middel van touwen konden nog twee van hen levend uit het water gehaald worden.

Het tragische incident vond plaats in het nationale park Khao Yai bij een waterval waar eerder soortgelijke situaties hebben plaatsgevonden. In 1992 kwamen acht Aziatische olifanten om het leven bij een soortgelijk ongeval.

Een overlever ontfermt zich over een overleden dier /Khao Yai National Park

Olifanten en rouw

De twee overlevenden zullen nauwlettend in de gaten geworden door het wildpark. Edwin Wiek, de oprichter van de Wildlife Friends Foundation in Thailand, vertelt aan de BBC dat ze waarschijnlijk een moeilijke tijd tegemoet gaan. „Olifanten hebben grote kuddes nodig om te overleven, ze leven in groepen om aan voedsel te komen en als bescherming.”

Daarnaast kunnen de dieren volgens Wiek een rouwproces doormaken. „Olifanten zijn erg intelligent en beschouwen hun kudde echt als familie. Hoe zou jij je voelen als je halve familie bij een ongeluk om het leven zou komen? Hier valt helaas niks aan te doen, ook dit is de natuur."

Er leven naar schatting zo’n 7000 Aziatische olifanten in Thailand. Meer dan de helft hiervan leeft in gevangenschap.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zes olifanten omgekomen bij Thaise waterval
Sluiten