Quincy Brouwer
Quincy Brouwer Nieuws 8 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Trump wil Amerikaanse troepen uit Syrië halen

In een statement op de website van het Witte Huis geeft de Amerikaanse overheid aan zich terug te trekken uit Syrië. 

Het terugtrekken van de Amerikaanse troepen maakt de weg vrij voor een Turkse invasie van Noordoost-Syrië. Er ging een telefoongesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan vooraf aan de beslissing.

Trump meldt op Twitter dat Amerika niks meer te zoeken heeft in Syrië omdat, door ingrijpen van de Verenigde Staten, IS en het kalifaat voor de volle honderd procent zijn uitgeroeid.

Bluf?

Of Trump de troepen ook echt terugtrekt is nog maar de vraag, volgens Dick Zandee, onderzoeker aan het Clingendael Instituut voor Internationale Betrekkingen. „We hebben eerder dit soort berichten gehad van Erdogan en ook van Trump”, zegt Zandee. „In de praktijk blijkt er dan heel iets anders te gebeuren. Een aantal maanden geleden riep Trump ook dat hij al zijn troepen ging terugtrekken. Dat is ook nooit gebeurd. De gegeven informatie over de situatie blijft schaars”.

Kritiek

Trump krijgt veel kritiek op zijn besluit. De Republikeinse senator Lindsey Graham sprak zich fel uit tegen zijn president. Op Twitter noemt hij de beslissing een ramp. Hij vraagt Trump dan ook om op zijn besluit terug te komen. Als het plan toch wordt uitgevoerd, dient Graham naar eigen zeggen een resolutie in in de Senaat om het terug te draaien. Hij denkt hier voldoende steun van zowel Democratische als Republikeinse senatoren te hebben.

Ook Nederlandse politici reageren geschokt op het bericht van Trump. D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt de gevolgen niet te overzien.

Oorlog

Het aan Turkije grenzende deel van Syrië werd door Koerdische verzetsstrijders, met hulp van de VS, op IS heroverd. Erdogan wil deze Koerden, die hij terroristen noemt, verdrijven uit het gebied. Volgens hem werken ze samen met de terreurorganisatie PKK die actief is in Turkije.

Als Amerika zich echt terugtrekt zal dat grote gevolgen hebben. Het is nu redelijk stabiel in Noordoost-Syrië, de Koerden hebben het gebied goed onder controle. Het terugtrekken van de Amerikaanse troepen zal voor een grote chaos zorgen.

Maar een oorlog tussen de Koerden en Turkije is niet het enige gevolg dat het terugtrekken van de Amerikanen kan hebben, volgens Zandee. „Het gebied ligt dan namelijk ook nog eens open voor de Syrische president Assad, die wordt gesteund door Rusland.” Ook een wederopstanding van de Islamitische Staat is niet ondenkbaar in dit chaosscenario volgens de onderzoeker. Daarom acht hij het dan ook het meest waarschijnlijk dat er geen radicale veranderingen in het gebied zullen komen en de VS niet zomaar weggaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Trump wil Amerikaanse troepen uit Syrië halen
Sluiten