In het nieuws

Op deze beurs komt elke kampeergek aan z'n trekhaak

Hè wat gezellig! De hippe camper in met kampeerbaas DW Harinck.

Foto van 'Iris Hermans'

11 OKT 2019

Metro liep een rondje (en dook de camper in) op de jaarlijkse Kampeer- en Caravan Jaarbeurs met campingbaas DW Harinck, sprak met bezoekers over hun kampeeravonturen en ontdekte de geheime kracht van 'de piesemmer'.

Het water komt met bakken uit de hemel, maar dat heeft eigenlijk wel wat gezelligs binnen in de Jaarbeurs, waar het net lijkt alsof de regen repetitief tegen de tenten, campers, vouwwagens en caravans aantikt. Voor dit weekend is de evenementenlocatie omgetoverd tot een soort reuzecamping, waar in zes hallen de laatste kampeertrends en de oude vertrouwde campingbestsellers te vinden zijn. Van een innovatieve caravanboot tot koelbox in camouflagekleur en van pannen antislip tot thermosondergoed voor op de wintercamping: kampeergekken komen op de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs compleet aan hun trekken, met of zonder haak.

Rugzakken

Frikandelbroodjes worden opgepeuzeld in kampeerstoelen en menig bezoeker ziet er zo bepakt en bezakt uit alsof ze ter plekke gaan bivakkeren. Geen Huishoudbeurs-eske trolleys tot de nok toe gevuld met gratis spul hier, wel vernuftige rugzakken, tot de rits toe gevuld met gratis spul.

Grote liefde

Hennie en Marijke uit Den Haag gaan al heel wat jaren samen op kampeeravontuur. Nu in gehuurde campers, vroeger in de tent, ,,dat blijft onze grote liefde.” Ze houden van de interactie tijdens het kamperen. Zo waren ze ooit in Duitsland hun tent aan het opzetten, terwijl een groepje mannen met een biertje in de hand en zeker al een sixpack achter de kiezen, het energieke duo gadesloeg. ,,Ze hadden er niet veel vertrouwen in, je zag ze gewoon denken: dat lukt die twee kleine wijffies nooit...” Mooi wel dus, binnen een vloek en een zucht stond-ie. ,,We kregen een hard applaus van ze.”

Een grote liefde voor elkaar en voor het kamperen: Marijke en Hennie

De eerste...

,,Je blijft altijd verbonden met die eerste.” Dennis en Desiree uit Delft hebben net een nieuwe caravan gekocht en ja, hetzelfde merk als hun allereerste. ,,Dat voelt gewoon vertrouwd.” Waar in veel sleurhutten de bedden gescheiden zijn, hebben zij heel bewust voor een tweepersoonsbed gekozen. ,,We willen naast elkaar liggen, voelt ook gewoon vertrouwd!”

Kampeerders op leeftijd Piet en Rietje zitten even uit te rusten in de stoelen met infraroodmassagekussens, die volgens de verkoopster ‘als hete kadetjes’ gaan.’ Piet beleeft elke ochtend een kampeerclimax tijdens het ontbijt (,,dat smaakt nergens zo goed als op de camping”), voor zijn eega is er een heel ander hoogtepunt, zegt ze met een knipoog. Het legen van ‘de piesemmer’. ,,Stínken dat dat ding doet... Maar je bent wel meteen wakker.”

Caravandagboek

Aanraken aanraken en kijken

‘U gaat nu verder met het in elkaar zetten van de boogstok, vervolgens plaatst u de shoreband’, klinkt het cryptisch uit een instructievideo van een tentstok-innovatie. Iets verderop hele andere geluiden bij het Hal(f) 12 Prijzenfestival, waar kampeergoeroe, -journalist en -liefhebber Dick William Harinck van alles uitdeelt: van koeltasje tot caravandagboek en een heuse vouwwagenvakantie. De gelukkigen, moeten zich binnen twintig seconden na het horen van hun naam melden, anders gaat de prijs naar een ander. ,,Ik win nooit wat”, komt een vrouw jubelend aangerend, en ze grist de chemische toiletreiniger uit zijn handen. ,,Niet zelf opdrinken, hè”, grijnst hij.

Campingbaas DW Harinck

Al 22 jaar zit campingbaas DW Harinck in het vak. ‘Kiele kiele’, antwoordt hij op de vraag of hij vaker in zijn gewone bed slaapt of in zijn camper. ,,Ik slaap in elk geval het beste onderweg, ik vind het geweldig om alles op een paar vierkante meter te hebben.” Het beeld dat kamperen creperen is, vindt hij achterhaald. Hij heeft zelfs een zonnepaneel op zijn dak. ,,Ik zet ’s ochtends lekker een espressootje en maak ’s avonds een risotto frutti di mare op m’n buitenbarbecue.”

Een mooi wereldje, de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs, vat hij het samen. ,,Het is een gezellige branche, de grootste concurrenten helpen elkaar met de opbouw en drinken na afloop een biertje met elkaar.” Ook tijdens de beurs staat hij op de camping. Geen idyllische camper with a view-praktijken hier op de parkeerplaats, ,,maar goed te doen.” Beter dan een hotel. ,,Wil je een vies verhaaltje horen?” zegt hij met stralende ogen. ,,Daar slaap je dus op de huidschilfers en lichaamssappen van de mensen vóór jou.”

Vreemdgaan

De ‘gemiddelde campinggast’ bestaat niet, zegt hij. ,,Iedereen doet het. De ene keer sta je naast een loodgieter, dan weer naast een neurochirurg. Gemene deler is wel het vrijheidsgevoel, dat straalt ook van al die campingkoppen af.” Wat een goede campingopeningszin is? Hoeft de vrolijke frans geen seconde over te denken. ‘Goedemorgen!’, ,,dat zeg je gewoon de hele ochtend door, en soms ook Bon Giorno of Gutemorgen.”

Wát een campingbaas!

Eén keer per jaar gaat hij vreemd, verklapt hij. De kampeerfanaat kijkt naar beneden, zoekend naar de juiste woorden. ,,Dan kies ik voor een vijfsterren all inclusive resort, waarna ik na een week weer denk: ik mis mijn camper!” Hij moet nu lachen en zingt als vanzelf de campingkraker van Herman Berkien, ,,waar is toch m’n caravan, ik kan ‘m nergens vinden...”

Er valt een stilte na de vraag wat nou zijn kampeerergenis is. Harinck weet het echt niet. Een beetje herrie van de buren hoort er ook gewoon bij, al maakte het jonge stel naast hem het wel heel bont op zijn laatste trip. ,,Volgens mij probeerden ze hun luchtbed stuk te krijgen, als je snapt wat ik bedoel. De volgende ochtend kwamen ze met een grote grijns die tent uit... Ook wel weer mooi, hoor! Ik vond alleen hun ravemuziek wat minder...” Dus vroeg hij ‘gewoon heel aardig’ of dat iets zachter kon. ,,Ik heb ze daarna nog geholpen met een extra zeil toen het noodweer losbarstte. Dat doe je als buren op de camping.”


'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

'Geen grote gevolgen MH17-zaak reorganisatie OM Oekraïne'

Het OM verwacht geen grote gevolgen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 MIN

Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht niet dat de reorganisatie bij justitie in Oekraïne grote invloed zal hebben op het MH17-proces in Nederland dat in maart begint. NRC meldt dat alle Oekraïense MH17-aanklagers uit hun functie zijn ontheven.

Ook zijn de twee officieren vervangen die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

Geen officier meer


Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken

Duur IT-project Defensie lijkt te mislukken / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een nieuw IT-project van Defensie lijkt een stuk duurder uit te pakken dan gepland. De ontwikkeling van het cruciale informatiesysteem is op een dood spoor beland.

Technologiebedrijf IBM heeft gedreigd honderden miljoenen euro’s aan gemaakte kosten op het ministerie te verhalen, vanwege de problemen en vertraging bij de aanbesteding van dit project. De krijgsmacht moet zo nog langer wachten op deze noodzakelijke vernieuwing, het ‘wapen van de toekomst’.

Getouwtrek


Maak kans op een vliegreis en dan: vijf tips voor Rome

Maak kans op een vliegreis en dan: vijf tips voor Rome

Het Colosseum in Rome. | Foto: Colourbox

In samenwerking met LEVEL

14 FEB 2020

Zin in een trip naar Rome? Dan is dit je kans om een vliegreis naar de Italiaanse hoofdstad te winnen.

Vliegmaatschappij LEVEL kondigde onlangs, toen het voor het eerst op de Vakantiebeurs aanwezig was, een nieuw zomerschema 2020 aan met zeven routes vanaf Schiphol. LEVEL vliegt vanaf Amsterdam naar Londen-Luton (14x per week), Rome (13x), Barcelona (7x), Wenen (7x), Milaan (7x), Lissabon (6x) en Fuerteventura (1x). De handbagage is daarbij tot 10 kilo gratis. In een serie krijg je tips voor de steden die je met LEVEL kunt bezoeken en ook maak je telkens kans op een vliegreis ernaartoe. Deze keer: vijf tips voor als je een weekendje in Rome bent.

1 Pleinen en fonteinen


Tekort huizen en hulp zorgt voor toename daklozen

Tekort huizen en hulp zorgt voor toename daklozen

Steeds minder daklozen kunnen goed worden geholpen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Door een toenemend gebrek aan woningen en geld voor begeleiding zijn de grote gemeenten niet meer in staat de dakloosheid effectief te bestrijden.

In onder meer Amsterdam, Utrecht en Nijmegen barst de nachtopvang uit haar voegen. „De hele keten is vastgelopen", waarschuwt een Utrechtse wethouder in de Volkskrant.

Geen geld voor begeleiding


Minder treinen rond Woerden door spoorherstel

Minder treinen rond Woerden door spoorherstel

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Tussen Utrecht en Den Haag en Rotterdam rijden ook maandag minder treinen. Bij Woerden ging zondag de bovenleiding kapot en het herstel vergt meer tijd, laat spoorbeheerder ProRail weten.

„Spoorwerkers hebben zondagavond en -nacht met man en macht gewerkt om de bovenleiding op tijd te herstellen voor de maandagochtendspits. Dat is helaas niet gelukt", meldt de spoorbeheerder. „Maandagavond gaan ProRail en een aannemer ermee verder."

Flink ontregeld


Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis in actie op een vliegveld / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het Rode Kruis opent gironummer 7244 waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting, psychosociale hulp en verleent assistentie in landen die al getroffen zijn.

Voor de extra hulp is volgens de hulporganisatie 30 miljoen euro nodig. „De hulp is bedoeld voor landen die al getroffen zijn door het virus maar zeker ook voor andere, kwetsbare landen in Afrika en het Midden-Oosten", aldus een woordvoerster. Gezien er over de gehele wereld wordt gereisd, is er ook een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast.

Hygiëne


Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De als man geboren Willemijn van Kempen wil erkenning van de overheid voor het leed wat haar is aangedaan omdat ze zich verplicht moest laten steriliseren om vrouw te mogen worden. Dat stond tot 2014 in de wet.

„Mensen moeten weten dat dit is gebeurd en het had niet mogen gebeuren’, zegt de Limburgse in de Volkskrant. Daarom eist ze erkenning. Met steun van vijftien medeaanklagers, vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland wil ze de overheid bewegen publiekelijk excuses te maken.

Zelfbeschikking


'75  procent van Nederlanders heeft geen CO-melder in huis’

'75 procent van Nederlanders heeft geen CO-melder in huis’

Brandweermannen slaan alarm. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

VANDAAG, 05:59

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting slaan bij Metro alarm. Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat 75 procent van de Nederlanders geen melder in huis heeft om koolmonoxide te meten. 

Christel von Reeken van de Brandwonden Stichting noemt een CO-melder even belangrijk als het hebben van een rookmelder. „Koolmonoxide zie je niet, ruik je niet en proef je ook niet. Een CO-melder kan levensreddend zijn.”

Herkennen en voorkomen


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

2 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Wedstrijd taart eten wordt Russin fataal

Wedstrijd taart eten wordt Russin fataal

Tijdens de wedstrijd kwam de 23-jarige om het leven nadat ze zich verslikte en stikte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een wedstrijdje taart eten liep slecht af voor een vrouw in Moskou. Tijdens de wedstrijd kwam de 23-jarige om het leven nadat ze zich verslikte en stikte. 

Dat meldde de krant Komsomolskaya Pravda zondag online, verwijzend naar de autoriteiten.

Hartproblemen


Nog 31 Nederlanders vast op cruiseschip Westerdam

Nog 31 Nederlanders vast op cruiseschip Westerdam

Passagiers verlaten de Westerdam. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Van de 91 Nederlanders die op het cruiseschip Westerdam zaten, zijn er nog 31 aan boord. Dat meldt de NOS. Wanneer ze van het schip af mogen, is volgens Holland America Line nog niet duidelijk.

Bij één van de ex-passagiers, een 83-jarige Amerikaanse vrouw, werd zondag geconstateerd dat ze besmet is met het coronavirus. Dat is de reden dat de passagiers momenteel de Westerdam nog niet mogen verlaten. In totaal wachten er nog 233 passagiers op vertrek.

Cruiseschip


Agressieve man bijt stuk vinger van agent af
Likeability of3

Agressieve man bijt stuk vinger van agent af

Een 29-jarige man in Polen was het niet eens met zijn arrestatie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 29-jarige man in Polen was het niet eens met zijn arrestatie. Toen een politieagent hem arresteerde, besloot de Pool daarom de vinger van de agent af te bijten. Dat heeft een woordvoerster van de politie in Poznan, waar het incident zich afspeelde, gezegd.

De gewonde politieman heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten. „Het is een 1,5 centimeter lang stuk van de pink van de rechterhand", aldus de zegsvrouw. Of het afgebeten deel kon worden aangezet, kon zij niet zeggen.

Spookrijder


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Overstromingen door storm Dennis: veel Britten moeten evacueren

Overstromingen door storm Dennis: veel Britten moeten evacueren

Op honderden plaatsen in Groot-Brittannië is sprake van overstromingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op honderden plaatsen in Groot-Brittannië is sprake van overstromingen. Hulpdiensten hebben zondag in Wales meerdere mensen geëvacueerd nadat hun huizen onder water waren gelopen als gevolg van de storm Dennis en de zware regenval die daarmee gepaard gaat.

Verschillende rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Op veel plaatsen is de bodem nog verzadigd van water door storm Ciara en de regen van vorige week.

Recordaantal


Storm Dennis zorgt voor veel schade

Storm Dennis zorgt voor veel schade

Rond 11.00 uur was de storm in het noordwesten over zijn hoogtepunt heen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zuidwesterstorm Dennis zorgt zondag door het hele land voor meldingen van schade. Rond 11.00 uur was de storm in het noordwesten over zijn hoogtepunt heen. De wind zal later ook in de rest van het land afnemen, het laatste in het zuidoosten.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven.

Gesloten deuren


Treinverkeer zondag flink ontregeld in Randstad

Treinverkeer zondag flink ontregeld in Randstad

Mensen die met de trein moeten, wordt het zondag niet al te makkelijk gemaakt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mensen die met de trein moeten, stuiten zondag op tal van obstakels. Door een combinatie van factoren is het treinverkeer namelijk flink ontregeld op verschillende plekken in Nederland. Problemen zijn er onder meer tussen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Breda en Tilburg

Het gaat onder meer om een kapotte bovenleiding bij Woerden, werkzaamheden tussen Leiden en Haarlem en een boom op het spoor tussen Breda en Tilburg.

Minder treinen


Let op de aanschafwaarderegeling van je autoverzekering. Grote verschillen!

Let op de aanschafwaarderegeling van je autoverzekering!

Foto: Colourbox

Foto van ''

GISTEREN

Als je een tweedehands auto koopt, is het verstandig om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Het is dan ook slim om daarbij te kijken welke verzekeraar een aanschafwaarderegeling heeft.

Deze regeling zorgt ervoor dat, als je je auto total loss rijdt of als hij gestolen wordt, je het aankoopbedrag van je auto terugkrijgt als je een beperkt casco of een volledig cascodekking hebt. Maar hier zijn bepaalde voorwaarden voor en die verschillen per verzekeraar.

Voorwaarden aanschafwaarderegeling


Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit

Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit

Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15 graden of meer. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste officiële lentedag van 2020 is een feit. Zondag werd in De Bilt om 12.40 uur voor het eerst dit jaar de grens van 15,0 graden bereikt, meldt Weeronline. Daarnaast is het ook nog eens de warmste 16 februari ooit gemeten. 

Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15,0 graden of meer.

Lentedag


Quarantaine voorbij: Geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan-regio.

Quarantaine voorbij: geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan

Quarantaine voorbij: Geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan-regio. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen van de zeventien mensen - vijftien Nederlanders en twee Chinese partners - die zondag 2 februari terugkeerden uit het Chinese Wuhan, is besmet met het coronavirus. De zeventien hebben hun quarantaine in Nederland in goede gezondheid afgerond.

Hun quarantaine is opgeheven. Dat meldt de GGD Brabant-Zuidoost. De vijftien Nederlanders en twee Chinese partners werden twee weken geleden geëvacueerd uit Wuhan en omstreken, het hart van de virusuitbraak.

China bedong dat ze eenmaal terug in Nederland veertien dagen in afzondering zouden blijven. Die tijd mocht het leeuwendeel van hen wel thuis uitzitten. Maar ze moesten binnenblijven en mochten bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen of pakjes aannemen.


Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk

Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zuidwester Dennis trekt deze zondag tussen Schotland en IJsland door. Dat is ver weg, meldt WeerOnline, maar Dennis is zo omvangrijk dat we er ook in ons land veel van merken. Zondagmiddag zijn er ook landinwaarts zware windstoten tot 95 km/uur. Daarnaast gaat het behoorlijk regenen

Wandelaars kunnen, voor zover je met dit weer überhaupt naar buiten wilt, zondag parken, bossen en duingebieden beter mijden. Door de zware windstoten kunnen flinke takken makkelijk afbreken. Vanuit het hele land komen meldingen van stormschade door. Het gaat onder andere om takken op het spoor en losgeraakte dakpannen.

Het KNMI heeft code geel uitgeroepen voor het hele land. Het verkeer moet uitkijken op grote bruggen en dijken. Rijden met een lege vrachtwagen of een caravan is niet aan te raden. Meldkamers van de brandweer vragen mensen alleen 112 te bellen bij acuut gevaar of spoed.