Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 2 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

‘Reik de helpende hand toe, niet een euthanasiepil’

Kamerlid Pia Dijkstra vindt dat gezonde ouderen die klaar zijn met het leven, ook euthanasie moeten kunnen plegen. Christelijke partijen zijn het daar niet mee eens.

Op dit moment komt iemand pas in aanmerking voor euthanasie als er sprake is van ondraaglijk en uitzichtloos leiden. Vaak heeft dat een medische oorzaak, dat kan zowel lichamelijk als psychisch zijn. Met de Voltooid Leven-wet, die Dijkstra voorstelt, zou ook een gezonde oudere zijn of haar leven kunnen beëindigen.

Pia Dijkstra gaat door met haar wet voltooid leven

Er zijn mensen op hoge leeftijd, die voelen dat het leven klaar is. Het is voltooid. Laten we deze wens respecteren. Onze Pia Dijkstra gaat door met haar wet voltooid leven. 👇

Posted by D66 on Monday, September 2, 2019

Helpende hand

„Ik reik iemand liever de helpende hand toe, in plaats van een euthanasiepil”, legt Hielke Onnink uit, voorzitter van het Christen Democratisch Jongeren Appèl. Voor het CDJA is het belangrijk om mensen waardig oud te laten worden, eenzaamheid tegen te gaan en om te zorgen voor goede ouderenzorg. „We moeten de balans vinden tussen enerzijds de barmhartigheid voor het verlichten van lijden, en anderzijds moeten we het menselijk leven op waarde schatten en beschermen.”

„In het regeerakkoord staat dat er onderzoek gedaan moet worden naar of er wel genoeg animo is voor zo’n Voltooid Leven-wet. Maar Pia Dijkstra wil dat onderzoek niet afwachten en zegt: nee, ik weet het beter. In mijn mening is dat een uiterst onhandig en hoogmoedig plan. Het gaat wel om het menselijk leven”, zegt Onnink.

„Zo’n kwestie ligt heel gevoelig, en als we een samenleving willen zijn is het belangrijk om elkaar juist te vinden bij zulke principiële kwesties, in plaats van je eigen koers te varen.”

Wetsvoorstel

Eind dit jaar zal Kamerlid Dijkstra haar wetsvoorstel ‘Voltooid Leven’ naar de Tweede Kamer sturen. Eigenlijk is zo’n wetsvoorstel de taak van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA), maar Dijkstra zegt in een interview met het AD dat ze merkt dat de minister minder urgentie voelt dan zij zelf. De Jonge zou namelijk in 2020 komen met een onderzoek naar de omvang van de groep mensen die klaar is met het leven.

Het D66-Kamerlid neemt dus het heft in eigen handen. „Mensen op hoge leeftijd die gaan lijden aan het leven, moeten de gelegenheid krijgen om op een zelfgekozen moment te overlijden”, legt ze uit. Christelijke partijen als de CU en CDA – allebei coalitiepartijen – kunnen zich niet vinden in haar voorstel. Zij willen zien dat er levenshulp komt in plaats van stervenshulp.

Volgens Onnink is de euthanasiewet, zoals die nu bestaat, in bijna alle gevallen toereikend. „Paul Schnabel heeft al eens onderzoek laten doen naar voltooid leven, daaruit blijkt dat de euthanasiewet voldoende toereikend is. We hebben een hele zorgvuldige manier van euthanasie, er ontstaan risico’s als je dat verandert. Wij zijn bang dat oude mensen zich gaan afvragen of ze het leven nog wel waard zijn.”

Zelfbeschikkingsrecht

Annabel Broer, voorzitter van de Jonge Democraten (de onafhankelijke politieke jongerenorganisatie van D66), zegt dat juist het hebben van een keuze belangrijk is. „Ons uitgangspunt is het zelfbeschikkingsrecht. Op het moment dat iemand vrijwillig en weloverwogen een keuze maakt, moet zo’n levenseinde mogelijk zijn. Mensen moeten anders kiezen tussen het leven van een leven waar zij het nut niet van inzien, of zichzelf van het leven beroven. Dat gebeurt dan vaak met illegale middelen, of op nare manieren waar ook de omgeving schade van ondervindt”, legt ze uit.

Ook benadrukt ze dat de wet, als die er zou komen, strikt gereguleerd moet worden. Het is volgens Broer zeker niet de bedoeling dat het een laagdrempelig iets wordt.

Op een waardige manier sterven

Maar dat de Jonge Democraten achter stervenshulp staan, betekent zeker niet dat ze tegen levenshulp zijn. „Het zijn twee wegen die je beide moet bewandelen. Je inzetten voor zowel levens- als stervenshulp is alleen maar goed. Het gaat ons erom dat wanneer mensen de keuze maken, ze ook op een waardige manier kunnen sterven. Wij willen niet dat mensen zichzelf op een gruwelijke manier van het leven beroven. Dat zou juist in harmonie met de omgeving en familie moeten gaan”, zegt Broer.

„Dit debat moet hoe dan ook gevoerd worden, ook al zal de wet niet meteen volgend jaar doorgevoerd worden. Het is humaan om zulk soort afspraken te maken, zodat een gereguleerd levenseinde ook deel wordt van onze samenleving.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Reik de helpende hand toe, niet een euthanasiepil’
Sluiten