Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 2 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Doan Van Hau scoort 78.000 likes voor SC Heerenveen

Medewerkers van de marketingafdeling van SC Heerenveen zullen zich waarschijnlijk de afgelopen dagen meermaals in de ogen gewreven hebben. Want in twee dagen tijd steeg hun aantal likes op Facebook van 78.000 naar maar liefst 155.000 op maandagmiddag; meer dan een verdubbeling.

Waren de Friezen gehackt of had er iemand een lading computerlikes ingekocht? Nee hoor! Het waren allemaal fysieke mensen die heel bewust op de blauwe duim geklikt hadden. Ze kwamen alleen wel allemaal uit Vietnam. De reden? Hun aanwinst Doan Van Hau die dit seizoen wordt gehuurd van het Vietnamese FC Hanoi.

Van Hau scoort

De 20-jarige linksback die ook uitkomt voor het nationale elftal van Vietnam heeft nog geen Eredivisiewedstrijd gespeeld en staat logischerwijs ook nog op nul doelpunten, maar scoren deed hij wel met 78.000 likes op sociale media. Perswoordvoerder Marco Heerschop is blij met de nieuwe fans maar benadrukt dat ze Van Hau niet gehaald hebben voor de Vietnamese fans. Aan Hart van Nederland laat hij weten dat de Erevisieclub veel vertrouwen heeft in het voetbaltalent van hun nieuwe nummer 15.

Van Hau is de eerste speler van Vietnamese afkomst die in de Eredivisie speelt en wordt in zijn eigen land gezien als een groot talent. Omdat het een speler van buiten de EU is, dient zijn club hem wel een aanzienlijk salaris te bieden. Toch is dit het volgens de commerciële afdeling van SC Heerenveen allemaal waard vanwege deze fonkelnieuwe fanbase.

https://twitter.com/ErikKofman/status/1168541792398184451

Drietalige Friezen?

Betekent dit dat de berichten voortaan in het Fries, Nederlands én Vietnamees moeten worden opgetikt? Niet per se. Vanwege de automatische vertaalfuncties van Facebook kunnen berichten met een druk op de knop in een andere taal omgezet worden. Of dit helemaal foutloos gaat, is nog maar de vraag. Van Hau blijft in elk geval tot het einde van dit seizoen voor SC Heerenveen spelen. Daarna kan de club bepalen of de optie tot koop wordt gelicht.

Een speciaal ingehuurde tolk moet ervoor zorgen dat Hau een beetje wegwijs gemaakt wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.